Cytat:
|
No... trochę mnie zaskoczyłeś pytaniem.
Ta turbina w twoim Transicie ma zawór upustowy wastegate, sterowany gruchą CIŚNIENIOWĄ. Króciutkim wężykiem podłączonym tuż za sprężarką, sprężone powietrze steruje gruchą CIŚNIENIOWĄ zaworu upustowego spalin.
Natomiast zawór PODCIŚNIENIOWY steruje gruszką podciśnieniową w turbinie VTG, czyli w tzw turbinie o zmiennej geometrii łopatek. Ty nie masz takiej turbiny więc i zaworu podciśnieniowego, w Transitach występuje ona w modelach tdci (common-rail), ale i to nie zawsze, czasami w tdci jest wastegate.
Więc nie masz zaworu który chciałbyś wymienić, natomiast u ciebie:
- albo uszkodzona jest grucha ciśnieniowa,
- abo pęknięty jest wężyk ciśnieniowy,
- albo zatarty jest zawór upustowy,
- albo zwalona jest całkowicie turbina i nie spręża powietrza (niemożliwe, byłby hałas jak diabli i czarny dym z wydechu)
Gruchę sprawdza się w warsztatach przyrządem ciśnieniowym z manometrem.
Zawór czy jest zatarty - trzeba odłączyć sztangę od dźwigni zaworu i ręką sprawdzić czy swobodnie się obraca w całym zakresie bez nadmiernego oporu.
Natomiast podciśnieniowym zaworem sterowany jest u ciebie EGR.
|
Witam ponownie
Trochę źle się wyraziłem. Masz absolutną rację i o "gruszkę" mi chodziło.
W międzyczasie trochę pogrzebałem, wyjąłem turbinę wygląda bardzo dobrze sucha bez luzów (zaskoczyło mnie to pozytywnie samochód ma najechane 200k mil) przedmuchałem i rozruszałem gruszkę przewód ciśnieniowy był chyba troszkę przytkany bo wypadło z niego trochę syfu. Składając skróciłem o jakieś dwa obroty długość sztangi. Po odpaleniu robiąc jazdę testową załamałem się. Zero mocy. Udało mi się rozpędzić z górki i dostał redukcję na dwójkę aż panewki zapłakały z rozpaczy
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. puścił czarną chmurę i pomogło od tego czasu hasło "Mocy wróć" zaczęło działać. Auto jeździ już pod 100kmh i zaczęło się normalnie zbierać. Jest lepiej
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam zamiar jeszcze dokręcić długość sztangi i zobaczymy.
Narazie daję mu i sobie tydzień odpoczynku. URLOP!!!
Pozdrawiam
Piotrek