Temat: [C-MAX 2003-2007] 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej
View Single Post
Stary 16-03-2015, 08:35   #226
Czapka-777
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Focus C-MAX
Silnik: 1.8 B Duratec 120 KM
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej

Witam wszystkich,

Mam dość dziwny problem z moim C-MAXem, jakiś czas temu zaczął pić dużo oleju, myślę że około 1l na 300 km. Dodatkowo mega śmierdziało wewnątrz pojazdu. Stwierdziłem, że czas pojechać do warsztatu i zdiagnozować usterkę. Warsztat dodam, że autoryzowany, w dodatku z nie małym doświadczeniem w naprawianiu silników stwierdził uszkodzone pierścienie tłokowe. Kontrola pierścieni polegała na sprawdzeniu ciśnienia na cylindrach. na dwóch z nich było 16 bar, na jednym 15 i 14. Po zakończeniu pomiarów umówiłem się wymianę pierścieni. W trakcie rozbierania silnika okazało się, że znaczna ilość oleju znajduje się w kolektorze dolotowym. Remont polegał na wymianie pierścieni tłokowych, wymianie uszczelniaczy zaworowych, uszczelniaczy wałka, dotarto gniazda zaworowe, sprawdzono prowadnice zaworowe, sprawdzono szczelność głowicy, sprawdzono odme, wlany olej to castrol 10W40 i oczywiście przeczyszczeniu całego silnika. Wydaj i się, że została sprawdzona owalność cylindrów. Po złożeniu silnika okazało się, że w dalszym ciągu bierze olej. Po przejechaniu 150 km na bagnecie ubyło dość sporo oleju, po remoncie olej był w okolicach max, a teraz jest poniżej min. Dodam jeszcze, że luz starych pierścieni miał odpowiednio: Tłok I - 0,60 - nowy 0,30, Tłok II - 0,55- nowy 0,30, tłok III - 0,50 - nowy 0,30, Tłok IV - 0,50 - nowy 0,30. Czy któryś z kolegów z forum spotkał się z taką sytuacją? Proszę o wszelkie informacje. Z góry dzięki i pozdrawiam.
Czapka-777 jest offline   Odpowiedź z Cytatem