Temat: [Mondeo 2007-2014] Immobiliser aktywny ( auto nie odpala)
View Single Post
Stary 17-03-2015, 12:15   #94
bolek-tarnow
ford::expert

Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Usterka Silnika, Immobiliser włączony

witajcie, odswieżę bo i ja się zetknąłem z tą przypadłością - mondeo 2009r, 2.0 duratec, 91kkm przebieg.
samochód stał dwa dni w garażu po przyjeździe z trasy, w sobotę wsiadam przekręcam kluczyk i zero reakcji rozrusznika. załączyły się kontrolki, oświetlenie działa, załączyły się xenony ale głucha cisza. brak wskazania temperatury zewnętrznej a aku wskazywał na 10,8V. Przeciągnąłem samochód do drugiego garażu ze względu na dostęp do kanału i jego wielkość oraz oświetlenie. convers wyświetlił 4 błędy (jednego nie zanotowałem)
160782
c42268
c40168
w niedzielę podpiąłem aku do ładowania i zacząłem szukać kompa oraz rozprułem część wiązki od komputera aż do jej wejścia w górę silnika ale nic nie znalazłem podejrzanego. jedyne co to odszukałem jeden kabel masowy który był zaśniedziały więc go wyczyściłem. zapiąłem wtyczki od komputera, załączyłem klemę i próba odpalenia przyniosła pozytywny skutek. auto pojeździło trochę miejscowo odpalane było kilka razy i wszystko ok. wczoraj rano znowu ta sama akcja. popołudniu próba odpalenia na kable nie dała rezultatów. holowanie do garażu i podmiana akumulatorów - zero efektu. zostawiłem samochód z rozpiętym aku na ponad 4h po czym przed północą podłączyłem aku i auto zagadało - wskazanie convers dla aku 14,3-14,5V przy pełnym obciążeniu elektryką, po zgaszeniu 12,1V. Dziś przed południem po nocnym postoju w garażu znowu nie zapaliło wskazanie convers 11,9V dla aku, temp silnika -60C, temp. zewnętrzna ---C, dystans ---km. zamierzam dziś jeszcze raz dobrać się do wiązki tylko tym razem nico dalej gdyż sprawdziłem ją poprzednio jakieś 30cm od komputera a doszukuję się info że to odległość 40-50cm rodzi problem (opisy dla diesli czy benzyniak też się to tyczy?).

BUMP:
autko (odpukać w niemalowane) jeździ od kilku dni bez zarzutu.
najprawdopodobniej przyczyną była wilgoć w głównej wiązce na wejściu do obudowy z komputerem jest gąbka, która była nasiąknięta wodą... po jej rozpruciu z wiązki wyciekło kilka kropel wody. rozizolowanie i suszenie wiązki, ponowne zabezpieczenie szczelne izolacją i auto jeździ. Oprócz tej wilgosi rozprułem wiązkę aż od komputera do jej wejścia na górę silnika i nic nie znalazłem negatywnego w kablach. przy okazji przeczyściłem masy na podłużnicy pod obudową filtra powietrza.

Ostatnio edytowane przez bolek-tarnow ; 23-03-2015 o 09:14
bolek-tarnow jest offline   Odpowiedź z Cytatem