Temat: [Mondeo 2007-2014] jaki rozmiar opon lub kół ?
View Single Post
Stary 18-03-2015, 13:55   #1490
gin555
ford::average

Imię: Piotr
Model: S-max
Silnik: kopciuch 163 KM PS
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Rozmiar i opony co polecacie?

Co do odczucia opon, miałem okazje w ubiegłym sezonie śmigać na trackdayach,
w standardzie miałem opony toyo r1r, w ten sam dzień była szybka zmiana na R888 i powiem wam:
mimo że to opony z różnych grup to różnica w prowadzeniu była minimalna, natomiast była różnica w ... szybkości nagrzewania i zużyciu, w przypadku mokrego toru też była różnica ale wynikała z tego że opona szybciej stygła.
natomiast tak na jajca założyłem komplet chińczyków na koniec dnia, pierwsze kółko było zadziwiająco dobre, poźniej kapec sie przegrzał i feedback spadł do zera, opona jak już puściła to amen nie było sie jak bronić, w przypadku toyo opona trzymała z uślizgami ale zawsze kierowca wiedział że za chwile będzie jej granica klejenia, w chińczyku tak granica też była relatywnie wysoko ale puszczała bez ostrzeżenia.

I wracajac do opony drogowej, jeśli gy f1 ass2 czy tez inna opona premium będzie jak toyo R888 a nexen będzie jak R1R to ja biore NEXENA, bo za komplet ass2 lub PS3 trzeba dać 2700 a za komplet nexena 1400

Wszystko jest kwestią skali.

Bywa tak że między oponami nie czuć różnicy ale zdarzy się taka nietypowa sytuacja np. awaryjne hamowanie na gorącej gumie w zakręcie gdzie różnice mogą sie powiekszać, a przy zwyklej jeździe, zwalniając na winklach, hamując eco itp możemy sluchać, sprawdzac, cudować i tak wyjdzie że nic nie wyczaimy.
gin555 jest offline   Odpowiedź z Cytatem