Odp: Jakie opony letnie do felg 6,5JX17 ?
kolega Speedo ma rację, nie oszczędzaj na oponach. Ja w skrócie opowiem Ci moją historię. Kupilem 2 lata temu s-maxa na niskobudżetowych oponach(marka dla zainteresowanych) z bardzo ładnym bieżnikiem. Po paru jazdach wiedziałem, że to nie są opony do jazdy agresywnej, ale ze względu na wysokie koszty w naszych romiarach postanowiłem wymienić tylko przednie na markowe(marka dla zainteresowanych) a tylne póki co pozostawić. Auta którymi dotychczas jeździłem wydawało mi się , że potrafię wyprowadzić z róznych sytuacji, uślizgi, kontrolowana utrata przyczepności, no...jak przeciez jestem conajmniej Kubica. Podczas wycieczki rodzinnej na drodze Łodź-Katowice jadąc w kilka samochodów z kunplami zastała nas potężna ulewa, wszyscy mieliśmy zapakowane auta po brzegi, no prędkość nie była przepisowa (nie oszukujmy się). Cała jezdnia była pokryta wodą(film) owszem było OK dopóki przednie koła(na dobrych kapciach) robiły podkład przyczepności do tylnych(kartoflaków). Problem nastąpił przy łagodnym łuku, prędkość około 130 km/h, lekko skręcona kierownica z uwagi na duży promień zakrętu...................i pisk dzieci z tyłu, bo w pewnym momecie ...odruch bezwarunkowy...zaczynam kontrować kierownicą ...bo auto zaczęło iść bokiem, naprawdę fatalne uczucie, wtedy podziękuowałem mojemy ESP, które w drastyczny sposób wyprostowalo mojego bolida, Bogu dziękowałem, grałem twardziela, rodzinka i współpodróznicy mi gratulowali(ponoć widok z zewnątrz był przerażający), ale wiecie co? tak naprawdę jakby nie ESP nie dałbym rady-przyznaję się. Nie muszę Wam tłumaczyć dlaczego postanowiłem nie kupować szajsowych opon, nigdy nie kupię auta bez ESP. Pozdrawiam.
|