Temat: [Mondeo 2007-2014] 1,8 TDCI +/- tylko dla użytkowników
View Single Post
Stary 21-03-2015, 23:10   #666
MARR
ford::average

Model: MONDEO MK5/ FOCUS MK3
Silnik: 2,0 TDCI /1,0 125KM
Rocznik: 2019 / 2017
Domyślnie Odp: 1,8 TDCI +/- tylko dla użytkowników

Moim "Mundkiem" jeżdżę od nowości czyli od 2009 roku.
W tej chwili mam na liczniku 222 tys km.
W lipcu ubiegłego roku przy 190 tys przebiegu "z rozsądku" wymieniłem kompletny rozrząd (włacznie z "mokrym paskiem", pompą wody i wszystkimi rolkami, szpilkami itp.) oraz sprzęgło z dwumasą - czekało mnie 5 tys km do Bułgarii i spowrotem.
Dojechałem, wróciłem, jeżdżę nadal ale...
Od pół roku co jakiś czas pojawia się w czasie jazdy szarpnięcie tak jakby zabrakło paliwa lub skończył się prąd. Samochód szarpnie i jedzie dalej - dość stresujące i frustrujące.
Dodatkowo pół roku temu w czasie jazdy pojawiła się "awaria silnika". Okazało się że jest problem z czwartym cylindrem - pomogło dociśnięcie wtyczek. Pomogło na pół roku bo ostatnio problem znów powrócił - znów czwarty cylinder. Tym razem wymiana pinów we wtyczce pomogła na tydzień. Po kolejnym komunikacie "awaria silnika" poprosiłem o zamianę wtrysków miejscami 3 z 4 (żeby upewnić się ze to właśnie wtryskiwacz - jeśli komp tym razem wskaże na 3).
Reasumując - u mnie przez 200 tys km był spokój, teraz zaczęły się schody...
PS. Od nowości olej (syntetyk - Formula F) wymieniam co 10 tys km a nie co "książkowe" 20 tys km. Podobnie filtr paliwa i powietrza.