Brak ABS i nie działa prędkościomierz
Witam
Miesiąc temu zakupiłem dla żony Kaczkę z 2005 roku. Po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów zapaliła się kontrolka ABS, a po jakimś czasie "check engine". Kontrolki te co jakiś czas gasły i się zapalały, w zupełnie losowy sposób. Potem jak się zapalała kontrolka ABS przestawał działać prędkościomierz (obrotomierz i wskaźnik paliwa działały). Po podpięciu pod kompa elektryk zdiagnozował jako winę czujnik ABS w lewym przednim kole. Zakupiłem czujnik i ledwie po wyjechaniu za bramy mechanika znowu zapalił się ABS. Po podpięciu pod kompa pokazywały się kody P0500 i P0121. Błędy zostały wykasowane, od tego czasu nie zapala się żadna kontrolka, ale prędkościomierz dalej nie działał. Co ciekawe przy przekręcaniu zapłonu kontrolka ABSu się nie zapalała nawet na chwilę, a tak chyba powinno się dziać.
Okazało się, że zakupiłem zły czujnik (inny nr katalogowy i nieco inna końcówka). Wydałem kolejne pieniądze na drugi czujnik już właściwy. Po jego wymianie nic się nie zmieniło. Po podpięciu pod kompa nie da się przeprowadzić testu ABSu programem diagnostycznym. Podejrzenie padło na lampkę ABSu w zegarze, która po podpięciu na krótko, działa.
Może macie jakieś pomysły co może być nie tak?
|