Cytat:
|
...boscha S5 tyle, że w wyszukiwarce boscha wyskakuje on z oznaczeniem: bosch s5 85Ah 800A, L-, a np. w porównywarce cenowej z końcówką P+.
Co to za litery? Lewa, prawa? Olać je, czy nie bardzo?
Prośba o pomoc.
|
L i P to ważne oznaczenia klemy, L- (lewy minus) P+ (prawy plus).
To chyba ten sam akumulator
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
|
Już tak zmierzyłem napiecie, czyli woltomierzem zarówno po nocnym postoju (klapa na noc była otwarta co by układu nie wzbudzać) i bezpośrednio po ładowaniu.
W każdej sytuacji wskazania z coversa były takie same lub różnica na poziomie 0,1v.
Dziwi mnie czemu nie mam sygnału o rozładowanym akumulatorze, ale przynajmniej mnie dodatkowo nie denerwuje.
|
Muszę się sprostować.
Miałem wolny weekend i wyjąłem akumulator do ładowania (wcześniej ładowałem wpięty w instalację) i cofam złe słowa.
1. Po odłączeniu prostownika, naładowany akumulator pokazał na voltomierzu 13.0-13.1V
2. Po prawie 48h napięcie na wyjętym akumulatorze było około 12,7V, czyli jest OK.
3. Zaraz zmierzeniu 12.7V akumulator został wpięty w instalację samochodu i sprawdziłem napięcie na teście zegarów i na voltomierzu. Było niższe, około 12.1-12.3V
Dodatkowo zdjąłem naklejki i otworzyłem nakrętki od cel (choć producent teoretycznie tego nie przewiduje), aby sprawdzić poziom elektrolitu.
Przy okazji doszukałem się takich informacji dot ładowania zasiarczonych akumulatorów (dot. głownie samochodów jeżdżących w mieście na krótkich odcinkach), może komuś się przyda.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic681902.html