Odp: TDCi wtryskiwacze - samodzielna naprawa i próba przelewowa
Witam
Powiem szczerze - przewertowałem dobrze ponad połowę tematu, czyli sporów, teorii i domysłów szanownego grona i nie znalazłem usprawiedliwienia mojej sprężynki.
Mondeo MK3 2003 przed liftem sterowana podciśnieniem turbina. Dziś robione przelewy : 1-30,2-60,3-20,4-20. Wszystkie regenerowane: 1 w płocku (1 rok), reszta u adamczyka (bosch service) (7-8 m-cy). Kupiony VGate WIFI oraz STN1170 od viaken-a. Na forscan-ie ciśnienie na listwie trzyma jak należy podczas przyspieszania 120-130 bar, but w podłogę nawet do 160, maf, dawka paliwa w normie do samego odcięcia. Dziwne korekty wtrysków na postoju 1=-0,5,2=+1,3=2,5,4=-1, ale podobno samoadaptacja ?
Czasami spokojna jazda autostradą 120 na 6 wyjazd zza ekranu dźwiękochłonnego i sprężyna. Czasami but w podłogę na 3 biegu, a sprężyna raz na 2,5 tys. raz na 4 tys. obr.. Dzisiaj przed chwilą: 1- but 4,5 tys., 2-4,5 tys. 3- dotknięcie pedału i .... sprężyna, a za chwilę wyłączenie silnika.
Mogę do informacji podać 2 rzeczy które zauważyłem podczas testu przelewowego: bąbelki powietrza w wężykach(możliwe że niewłaściwie zaślepiłem powroty), po wyłączeniu silnika - słyszę świst powietrza w okolicach serwa hamulcowego (podciśnienie - turbina też sterowana na podciśnieniu), egr zaślepiony bez elektroniki.
Mile widziane wszystkie sugestie.
Pozdrawiam
TomGar
|