Odp: Czy to na pewno właściwa skrzynia do tej foczki??
Buczała/trzeszczała/tarła przy ruszaniu lub cofaniu ta skrzynia która tam była jak auto kupiłem. Wszyscy mechanicy mówili że sprzęgło, ale (szczęśliwie) przed zdjęciem skrzyni do wymiany sprzęgła osłuchali ją starannie i stwierdzili że to ze skrzynią coś nie tak. Dodatkowo, wyciągnęli z niej trochę oleju i okazało się że to hipol - olej nie do tej skrzyni, prawdopodobnie wlany tam przez głupotę lub celowo żeby ją wyciszyć (gęsty, bardziej lepki, za to niszczący dla tej skrzyni). Mało tego, po zdjęciu sprzęgła okazało się że owszem, jest zużyte, przypalone itp ale stwierdzili że to nie mogło spowodować tego hałasu i musi to być skrzynia.
Nie było zatem o czym gadać, w niewygórowanej cenie załatwiłem używkę z gwarancją rozruchową, ta już nie tarła przy ruszaniu - cofaniu.
Na chwilę wrócę do pierwszej skrzyni, zabrałem ją i oddałem do serwisu skrzyń, gdzie za darmo ją rozebrali i nie znaleźli niczego (poza hipolem) co byłoby nie tak.
Ta druga skrzynia już nie tarła przy ruszaniu jak pisałem, za to bardzo hałasowała po odpaleniu zimnego auta i niemożliwie terkotała na 1 i 2 przy przyspieszaniu.
Kolejna jaka teraz jest, działa, jeździ itp. Za to odkryłem że to skrzynia od mk2 i C-max.
Nic nie było przerabiane przy montażu - pasuje. Jest (zdaje się) szybsza itp.
Jest tylko jeszcze jedno coś - wcześniej odpalało mi na dotyk, teraz przekręcam kluczyk i nic - zapala dopiero po chwili, tak z sekundę nic się nie dzieje.
Ostatnio edytowane przez Luttek ; 26-03-2015 o 10:45
|