Cytat:
|
Witam
Komputer pokładowy - aktuwuje się poprzez zmianę oprogramowania w zegarach
Spalanie chwilowe - aktywuje się komputerem diagnostycznym
W mondeo mk3 (po drugim lifcie) :
a) najpierw wgrali mi nowym ROM do zegarów - ALE nie było komputera pokładowego
(do wgrywania, został wykręcony licznik z auta)
b) potem (podjechałem za kilka dni) - podpieli się komputerem do złącza diagnostycznego w aucie i zostało aktywowane spalanie chwilowe
ć
pozdrawiam
Arturek
|
Też tak myślałem, do czasu kiedy sam się za to zabrałem. Nie potrzeba żadnych interfejsów diagnostycznych typu IDS do aktywowania komputera pokładowego i spalania chwilowego. Jest to kwestia (jak już pisałem) zmiany dwóch bitów we wsadzie zegarów. Jest tylko jeden warunek, zegary muszą mieć wgrany ROM:28-Jan-04 ( co najmniej - nie wiem czy były wgrywane nowsze romy). W Mondkach ze starszym romem można jedynie aktywować komputer pokładowy bez chwilówki. Każdemu chętnemu mogę to zrobić w 15 minut, bezpiecznie, bez zmiany stanu licznika.
Bump:
Cytat:
|
A czy jest szansa zmiany ROM-u z nowszego licznika już po lifcie do takiego przed liftowego? Czy będzie to kompatybilne? i czy da się uruchomić wszystkie opcje?
|
Nie wiem czy jest możliwość zmiany Rom-u, ponieważ ja ingeruje jedynie w eprom motoroli (jest to bezpieczne). Nie próbowałem zapisywać całego flasha ale według mnie najprościej kupić zegary z angola (z odpowiednim romem) za parę zeta i potem wszystko uruchomić włącznie ze zmianą na km i swoim stanem licznika. Pozdrawiam.