Temat: [S-MAX 2006-2015] Zestaw naprawczy czy koło zapasowe
View Single Post
Stary 31-03-2015, 14:05   #328
motatu
FCP member

Imię: Marcin
Model: s-max
Silnik: 2.5 FHEV 190KM vignale
Rocznik: 2022
Domyślnie Odp: Zestaw naprawczy czy koło zapasowe

Z doświadczenia polecam koło zapasowe.. zwłaszcza jak ktoś może sobie na to pozwolić i wozić balast na co dzieńGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dlaczego? Przekonały mnie do tego 2 sytuacje z przełomu 2013-2014.
Pierwsza - grudzień, wyjazd na święta (zapakowany pod sufit, 5 załogi na pokładzie), piątek, godzina 16, 40km od Wawy... walnął wentyl od czujnika ciśnienia (te aluminiowe ustrojstwo, fakt opony były w kwietniu przekładane, wiec może był naruszonyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) i... stoimy. Na co mi zestaw jak jeszcze ok 300km do przejechania? Wybrałem assistance to fordowskie (w takiej sytuacji nie polecam). Mili panowie z lawetą (pozytyw byli na 2 samochody, bo 5 była na pokładzie) zawieźli nas do najbliższego ASO (nieczynne od 15:30) i tyle...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Trzeba było organizować samemu powrót do domu to to tylko 50 km, a trzeba było czekać z naprawą do poniedziałkuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Takie assistance..
Druga - no cóż tym razem luty, sobota (tak 2 miesiące później) i bang - walnął wentyl od czujnika ciśnienia tym razem z tyłu (przypadek??), na szczęście tym razem na parkingu nie na trasie. Bogatszy o wcześniejsze doświadczenia (assistance fordowskie) - dzwonie do narodowego ubezpieczyciela (nie, nie ZUSuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) a tam mnie z kwitkiem odprawili, bo co? Bo samochód nie był w ruchu i się nie kwalifikuje na szkodę, bo to nie uszkodzenie opony i takie tam bla bla..Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No to mam problem, odesłałem pozostałą 4 do domu i atakuje skruszony assistance fordowskieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a tam bez szemrania migusiem przysłali mi startera, zapakowaliśmy kolo na pakę -> wulkanizacja -> koło z powrotem na samochód i jazda.

Teraz jestem szczęśliwym posiadaczem koła zapasowego i osprzętu (wożę jedno z drugiego kompletu zima/lato), bo zestaw to nie dla mnieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. podobnie jak czujniki ciśnienia, bo chyba mam nie po drodze..
motatu jest offline   Odpowiedź z Cytatem