View Single Post
Stary 31-03-2015, 21:07   #338
kameleon7
ford::average

Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCi 163 PS
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Egr, zaślepiony. prymitywnie,ale jaki efekt!!!

Hej
Ja kombinowalem z egr poniewaz miale problem z obrotami. Po tej operacji silnik jak by ciszej chodzil i troche lepiej zbiera sie z dolu ale nia ma wielkiego szalu. Po wymianie wtryskow okazalo sie ze to one byly przyczyna problemow. Egr jest odslepiony.
Egr wlacza sie przy okolo 11 stopniach i jest otwarty na okolo 30%.
Wiec jak odpalasz rano auto i woda ma 11 stopni albo wiecej to auto troche lepiej chodzi na wolnych na zimnym silniku poniewaz ma tylko czyste powietrze. Potem to wedlug mnie nie ma roznicy.
Znowu jak jest ponizej 11 stopni to egr na poczatku jest zakmniety i nie ma tutaj zadnej roznicy.
Prawda jest taka ze jezeli nic sie nie dzieje z egr a mamy problemy z pbrotami to zaslepienie egr powoduje to ze nia mamy spalin przez co zle dajace wtryski rozpylaja paliwo w czystym powietrzu co mozemy zaobserowac troche lepsza praca na zimnym i potem tez. Jest to taki polsrodek na problemy z wtryskami.
Jezeli mamy problem z egr to jest to jak najbardziej rozwiazanie ktore pozwala nam nie wymieniac egr.

Jezeli chodzi o moc to przy dobrym egr nic nam to nie da poniewaz egr i tak sie zamyka jak dajemy po gazie. Wiec moc i tak nie wzrosnie.
Ja mialem egr czysty wiec nie byl czysczony. Myslalem ze jest nieszczelny i dlatego kombinowalem z nim ale jak sie okazalo nie byl to problem z tym wynalazkiem.
kameleon7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem