View Single Post
Stary 01-04-2015, 15:21   #1096
elektrownia
ford::amateur

Imię: edek
Model: ford
Silnik: 2
Rocznik: 1994
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 vs konkurencyjne auta

Cytat:
Napisał siebek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam już po prostu dosyć zmieniania samochodu co 2 - 3 lata, więc tym razem chciałem kupić samochód na ok. 5, a może nawet więcej lat. A to oznaczałoby jeżdżenie Mk4 przez w sumie 8 lub więcej lat. Wiem, że Mk4 by mi się w końcu znudziło i plułbym sobie w brodę, że nie dopłaciłem trochę grosza do nowszego, według mnie ładniejszego modelu.
Poza tym kwestia ceny... za bardzo dobrze wyposażone Mk4 z 2.0TDCi z 2013r. musiałbym zapłacić ok. 300.000,- NOK, podczas gdy za Mk5 wyszło mi 380.000,- NOK. Niby różnica w cenie wyraźna, ale Mk4 jako model wychodzący będzie traciło wartość dużo mocniej w kolejnych latach i to co dopłaciłem teraz odzyskam pewnie podczas sprzedaży (a przynajmniej tak wyszło z analizy rynku).
Jeśli nie chcesz tracić na wartości to Mondeo MK5 napewno nie jest dobrym wyborem. Za 4-5 lat ten model będzie stosunkowo tańszy niż 4-5 letnie MK4. Bo tak naprawdę ten model będzie już miał prawie 7-8 lat. Przez problemy z fabryką w Genk zadebiutował w Europie 3 lata po premierze amerykańskiej. Pamietaj, że bez problemu kupisz MK4 rocznik 2014 ale ich cena praktycznie nie różni się od MK5. W salonie w NL niedawno widziałam MK4 w wersji Titanium S Individual obok stojącego Titanium MK5. W jakości wykonania wnętrza jest przepaść !!! na korzyść MK4. Gdy do tego dochodzi pełna dostępność części zamiennych, obszerniejsze wnętrze i lepsze prowadzenie MK4 - racjonalista wiedziałby co wybrać. Jeszcze 5-7 lat temu nowy model oznaczał technologiczny i jakościowy przeskok o te 5-7 lat. Teraz nowy model bardzo często oznacza krótszy czas eksploatacji, gorsze materiały itd.

Oczywistością jest jednak to, że MK5 lub MK6 zastąpi w końcu MK4. Chociaż prawdę mówiąc wydaje mi się, że MK5 ma torować Fordowi drogę do powstania modelu wyższego od Mondeo w klasie limuzyn. I nie mam tu na myśli Vignale bo tak naprawdę to oklejony chromami Titanium.

Model MK4 niestety dla Forda był strzałem we własną nogę. Całkowicie Europejski ,wygodny, wielki,znakomity w prowadzeniu, ze świetnym zabezpieczeniem antykorozyjnym. Gdy dodamy do tego ekstremalnie niską cenę na rynku wtórnym no to mamy wielki problem ze sprzedażą MK5 przynajmniej w Polsce. Bo Ford nie celuje w klasę premium. Mondeo chce być teraz nie wiadomo gdzie. Być może powstanie klasa Premium LED Lights.

I jeszcze jedno. Wykastrowanie modelu z silnikami benzynowymi i diesla z wersji sedan jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Mam wielką nadzieję że to się zmieni po liftingu.

Ostatnio edytowane przez elektrownia ; 01-04-2015 o 16:06
elektrownia jest offline   Odpowiedź z Cytatem