Temat: [Transit 2000-2006] wymiana silnika nawiewu kabiny
View Single Post
Stary 01-04-2015, 23:59   #16
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: wymiana silnika nawiewu kabiny

Tu trzeba wykazać czujność, bo jest kilka problemów.

Po pierwsze - czy twój stary wentylator piszczał podczas pracy. Jeżeli nie - to masz skarb i warto go reanimować. Piszczący wentylator to jest częsta wada i może doprowadzić kierowcę do głębokiej do depresji... Praktycznie nie ma jak nasączyć olejem jednego z dwóch piszczących łożysk (są to tzw samosmary, ze spieku nasączanego specjalnym olejem) bo jest fatalnie usytuowane. Próbowałem wielu sposobów - jeżeli pomogło, to na krótko...

Po drugie - samych szczotek nie kupisz. Jeżeli komutator jest jeszcze nie zniszczony (może być wytarty nieco, wypracowany - nie szkodzi), warto kupić ładnie wyglądającą używkę (są tanie na Allegro, ale nie zamiennik!), wpierw sprawdzić jak pracuje, jeżeli nie piszczy zamontować i spokój... Jeżeli piszczy (ja tak miałem - prawie nowy oryginał), wyjąć z niego szczotki i przelutować do twojego starego nie piszczącego. Trzeba zrobić sobie haczyk z drutu do zdejmowania i zakładania sprężynek ramion szczotek, to jest wszystko do zrobienia w kilkanaście minut. Ramiona szczotek dociskane sprężynkami mają dosyć długie przewody - przecinasz przewód mniej więcej w połowie długości i lutujesz je w starym wiatraku, potem tylko zaizolować lutowanie...

Ja jeszcze przedtem skusiłem się na nowiutki zamiennik - pomijając, że nieco słabiej dmuchał, to przy spokojnej jeździe cały czas słychać było jego dziwne burczenie, co mocno mnie wnerwiało. Wytrzymałem miesiąc... Jeżeli ktoś reflektuje, oddam za 50 zł.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 02-04-2015 o 09:46
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem