Temat: [Mondeo 2000-2007] alarm czy immobilizer
View Single Post
Stary 02-04-2015, 10:06   #1
1maciek
ford::amateur

Model: mondeo mk3
Silnik: 1.8
Rocznik: 2006
Domyślnie alarm czy immobilizer

witam wszystkich!

jestem szczęśliwym użytkownikiem forda mondeo mk3 rocznik 2006 w benzynie od niecałego miesiąca. od rana przeszukuję to forum, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem. może ktoś z Was miał podobną sytuację:
- otwieram auto (z pilota bądź normalnie kluczykiem)
- mruga czerwona dioda na lewo od kierownicy, koło włącznika świateł (prawdopodobnie alarm)
- mruga dioda w zegarze (prawdopodobnie immo)
- wkładam kluczyki do stacyjki, przekręcam do pozycji II, zapalają się kontrolki, wszystko wygląda normalnie, wyświetlany jest przebieg km...itd.
- dioda w zegarze zapala się na 3 sekundy i gaśnie
- odpalam auto, ale gaśnie ono po 2-3 sekundach

po wyjęciu kluczyków zamknąłem auto i próbowałem powtórzyć tą procedurę w różnych opcjach, ale nic to nie dawało. po zamknięciu auta czerwona dioda na lewo od kierownicy nadal mruga (ta w zegarze chyba też).

odłączyłem akumulator i podłączyłem dopiero po paru minutach, ale nic to nie dało poza tym, że teraz razem z diodami mrugają mi światła awaryjne (jak po wciśnięciu trójkąta), ale gasną 20 sekund po zamknięciu auta.

oba kluczyki mam oryginalne, próbowałem obydwoma i do tej pory wszystko było ok, poprzedni właściciel nie miał podobnej sytuacji. czy chodzi o alarm? o immobilizer? jak to naprawić?

pozdrawiam,
maciek

Ostatnio edytowane przez 1maciek ; 02-04-2015 o 10:20
1maciek jest offline   Odpowiedź z Cytatem