Błąd P0087. Auto gaśnie i rzadko kiedy opadala.
Witam,
jakiś czas temu w moim Fordzie C-Max zaczęły się pojawiać pewne problemy. Dokładnie w walentynki jadąc po mieście auto zaczęło gasnąć automatycznie po puszczeniu gazu, aż za 3 razem w ogóle nie chciało odpalić, ale po odczekaniu 30min udało się odpalić bez problemu ( problem nagle znikł ). Wtedy udałem się do mechanika, który postanowił wymienić filtr powietrza oraz paliwa ( dodam, że filtr nie jest oryginalny, podobno jakiś świetnej jakości zamiennik ). Wszystko było dobrze aż do ostatniego tygodnia. Na początku auto zaczęło szarpać i traciło moc. W sobotę postanowiłem udać się przepalić auto przy 3000-4000 obrotów ( tak wyczytałem w internecie, podejrzewałem, że zapchał się filtr DPF ). Okazało się, że to tylko zaszkodziło i skończyło się na tym, że auto zaczęło gasnąć i po dłuższej jeździe nie chce odpalać.. Podłączyłem auto do komputera i wyskoczyły dwa błędy, jeden dotyczył regeneracji filtru DPF a drugi P0087 - ciśnienia w szynie paliwowej. Mechanik stwierdził, że to prawdopodobnie wina filtra DPF, więc go dzisiaj usunąłem. Ale problem jest taki, że to nic nie pomogło. Powrót do domu wyglądał tak, że co dziesięć minut przystanek i próba odpalenia auta. Dodam, że w pewnym momencie zapalił się komunikat "Usterka układu ESP" po czym auto automatycznie zgasło. Nie wiem co mam z tym zrobić, w serwisie podpowiedzieli, że MOŻE pomóc wymiana filtra na oryginalny fordowski, a równie dobrze może to być pompa paliwa.. nie chce pakować kolejnego tysiąca w przypuszczenia. Miał może ktoś podobny przypadek? Auta potrzebuję, muszę to szybko naprawić, z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam, Kuba.
|