Cytat:
Może nie ford a diagnosta.
Instalacje sprawdziłeś?
Co wychodzi ze sterownika sprawdziłeś?
|
Jednak ford jest do bani i zawsze już tak będę uważał niestety...
Szkoda, że nie rozwinąłeś co dokładnie sprawdzić... "Instalacja" to szerokie pojęcie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sprawdzałem wiele rzeczy, np. rezystancję cewek (164 omy) i wtryskiwaczy (11,4 oma) oraz parę innych rzeczy, sprawdzałem też pobór prądu i wychodzi trochę dużo bo 1,27 A (i to bez załączonego alarmu) ale z drugiej strony nigdy nie było też problemów z odpalaniem z powodu rozładowanego akumulatora.
Ale jest jedna rzecz, która wydaje mi się może mieć tu decydujące znaczenie - jak sprawdzałem napięcie na przewodach dochodzących do przepustnicy to wyszły one tak - pierwsze dwa przewody (od dołu), które doprowadzają prąd do silniczka sterującego przepustnicą mają napięcie 12 V przy wyłączonym zapłonie (pozostałe 4 mają od 5 V do 0,05 V ale te pomijam na razie) natomiast jak tylko kluczyk zostanie przekręcony w pozycję ON natychmiast napięcie spada do 6,50 V. I chyba dlatego komputer wywala "usterka układu silnika" i "tryb ograniczonej prędkości" bo silniczek w ETB nie dostaje odpowiedniego napięcia i nie działa. Sprawdziłem te przewody od ETB do PCM - nie są przerwane (test ciągłości zaliczony) ani przetarte. Wszystkie połączenia masowe, które znalazłem w komorze silnika przeczyściłem, skręciłem i zabezpieczyłem WT. Niestety parszywy focus nadal nie daje znaku życia. Po tym jak pochodził silnik dziś kilka minut (jak sieczkarnia) wykręciłem świece i o ile wszystkie były suche to 1 i 4 świeca były całe czarne (okopcone) natomiast 2 i 3 miały nalot taki lekko brązowy na elektrodzie masowej wiec wygląda jakby w garach 2 i 3 spalanie było lepsze.
Co jeszcze ewentualnie sprawdzić aby wreszcie ustalić co mu może dolegać???