Odp: Mondeo MK5 vs konkurencyjne auta
Auto jest do jeżdżenia a nie do oglądania internetu. Dostęp do netu mam w każdym hotelu.
W aucie cenię rozwiązania sprawdzone i bezawaryjne. Na chłopski rozum aby się nic z elektroniki nie psuło jest ważniejsze niż fajerwerki. W MK4 mi się trochę nie podoba że zegary(Convers+ Navi) różowieją jak auto stoi na mrozie. Dopiero gdy się rozgrzeją wracają do swych kolorów. Z drugiej strony przetrwały już blisko -30 stopni i nie ma z nimi najmniejszych problemów i to jet najważniejsze
A co do wygody foteli w MK5 to nie mam pojęcia jak tam jest bo nie jeździłam. W salonie siedziałam i dla mnie jest w sam raz ale znacznie ciaśniej niż w MK4. Ale nie mogę napisać, że materiały w MK5 Titanium są lepsze bo nie są i kropka. Tak jak nie mogę napisać, że farbka z NX-a w MK4 nie schodzi bo schodzi i to jest spora niedoróbka. Tak jak i przednia szyba co się rozwarstwia w MK4. Rozłazi się i koniec i to prawie w każdym egzemplarzu.
Jakby Ford dbał o klientów to by szybę i Klawiaturę Navi wymieniał za darmo w MK4. A tu zestaw kilkunastu plastikowych przycisków za 120 Euro !!!.Do tego znaczki Ford i TDCI są bardzo słabej jakości. TDCi kupowałem nowy oryginalny i po roku już do śmieci poszedł !!. Teraz kupiłem zamiennik i wytrzymał tyle samo na razie. Aha jakby kto chciał wiedzieć więcej to jeszcze przypomnę, że lampy w MK4 to trzeba własnoręcznie porządnym silikonem uszczelnić bo po 2-3 latach zaczynają zbierać wodę.
Nie podniecam się MK4-ką. Nie podniecam się MK5-tką tylko patrzę praktycznie na te auta. Śmieszy mnie kampania reklamowa, która opiera się na światłach LED. I czekam jak będzie z niezawodnością tego elementu. Nie życzę wymiany po 1,5 roku ale jeśli szczelność będzie taka sama jak w MK4 to....kiepsko to widzę. Ludziska nie mogą zrozumieć, że wiele tych tzw. nowoczesnych rozwiązań to ma na celu jedynie wydojenie ich z kasy. Tak jak te wyświetlacze w samochodach. Co dają w praktyce ? Wrażenia wizualne. Albo fordowska nawigacja z 2014 roku, która fruwa w powietrzu na drodze zbudowanej w 2012 roku. Za aktualizację map płacę tyle ile za nowy smartfon a nawigację do niego ściągam za darmo i to z najnowszymi mapami.
A w dodatku nikt ci nie obieca, że za rok dostaniesz nowe mapy. Może tak a może nie.
Bardzo często prymitywne, proste i niezawodne rozwiązania pracują na siebie przez lata. np. rezygnacja z ręcznego hamulca postojowego. Hmm...
Do tej pory miał być to hamulec awaryjny gdy pozostałe systemy zawiodą a teraz to nawet nie wiem co to jest.
Ostatnio edytowane przez elektrownia ; 04-04-2015 o 18:57
|