Odp: Dlaczego zanika napięcie w przewodach elektrycznych prowadzących do przepustnicy
Wydaje mi się, że to na pewno wina nie tyle przepustnicy (bo jest nowa) tylko dostarczenia do niej napięcia. Na starej przepustnicy nie było tej śruby ze sprężynką, ustalającej lekkie odchylenie przepustnicy (urwana) i jak zaczęła się ta usterka to auto odpalało i po 1 sek. gasło bo było tak, że po odpaleniu silnika (lub przekręceniu w pozycję ON bez zapalania) silniczek dostawał prąd i przepustnica się delikatnie odchylała (dla wolnych obrotów) i za chwilę brak prądu i silnik gasł. Najpierw zdarzało się to rzadko (w czasie mrozu), później działo się tak zawsze gdy temperatura spadała poniżej 0 st. C. (na "+" auto jeździło bez problemów), natomiast od pewnego czasu usterka występuje cały czas (bez względu na temperaturę).
Natomiast po założeniu nowej przepustnicy auto odpali i silnik już nie gaśnie (jak pisałem) ale chodzi jak sieczkarnia. Z resztą tak samo chodził na starej przepustnicy jak ją odchylałem na siłę przed odpaleniem silnika.
Świece i cewki wydają się ok bo robiłem tak jak piszesz czyli zamieniałem miejscami (a nawet założyłem na próbę stare świece, które wymieniłem zaraz po zakupie auta) i bez różnicy.
Aha tu mnie jedna rzecz jeszcze zastanawia - ponieważ nie ma tu przewodów zapłonowych i cewki "siedzą" na świecach to czy jeżeli kluczyk jest w pozycji ON to na przewodach dochodzących do cewek zapłonowych powinno być napięcie 12 V czy tam napięcie pojawia się dopiero po włączeniu silnika???
Bo albo źle mierzyłem albo tak powinno być - bo na kluczyku w pozycji ON na tych przewodach nie było napięcia, ale po odpaleniu silnik chodził i świece nie były zalane. Czy działanie cewki i świecy można sprawdzić w ten sposób, że przyłożyć wykręconą świecę osadzoną w cewce do obudowy silnika i kręcić rozrusznikiem - nie spali się cewka w ten sposób??
Kurcze poszedłem ostatnio znów pomierzyć napięcie na przewodach dochodzących do cewek i wychodzą dziwne rzeczy (kluczyk w pozycji ON) - na pierwszym (od rozrządu) napięcie 0,02 V, na drugim 0,02 V, na trzecim 4,70 V, a na czwartym 0,01 V (czasem mignęło 0,13 V). Normalnie ten ford się "rozpada"...
Ostatnio edytowane przez Aleksander1404 ; 06-04-2015 o 09:31
|