Po przeczytaniu X postow z tego watku troche Wam to skomplikuje
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
|
Wydaję mi się, że tak bo aczkolwiek nie jestem pewny na 100%, ale jest to na tyle logiczne, że nie możesz zapłacić dwa razy za to samo bo prawo tak nie działa.
|
Prawie.... Bo mozna zaplacic podatek 2x. Ogolnie, zalezy to od umow miedzy danymi krajami. Jest to umowa o podwojnym opodatkowaniu. Czasami nie caly podatek jest brany pod uwage i jakis % trzeba zaplacic po raz drugi. Ale chodzi o podatek dochodowy.
Jesli chodzi o VAT
1. Urzedy Skarbowe z roznych krajow nie przesylaja sobie pieniedzy jak to ktos sugerowal. VAT jest rozliczany tylko w ramach danego kraju.
2. W sytuacji ze firma z kraju A kupuje towar w kraju B, sprzedajacy (B) wystawia fakture bez VATu (jest to troche co innego niz 0%VAT ale to szczegol) a w zaleznosci od wymagan lokalnych moze wymagac dokumentacji ze kupujacy jest platnikiem VATu etc. To wystarczy sprzedajacemu w komunikacji ze swoim US.
Innymi slowy przekret zrobiony w Polsce w ogole nie dotyczy US w DE. Tu chodzi tylko o dowod ze towar nie byl sprzedany podmiotowi z DE. Oczywiscie US/DE moze poprosic US/PL o weryfikacje.
3. Kupujacy musi albo i nie odprowadzic VAT w swoim kraju. Zalezy od lokalnych przepisow. Ja, mieszkajac w CZ, kupilem na dzialalnosc auto w EU i VATu nie musialem odprowadzic.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.