View Single Post
Stary 05-04-2015, 20:28   #272
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Oszustwa na podatku VAT w autach z importu

Po przeczytaniu X postow z tego watku troche Wam to skomplikuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Wydaję mi się, że tak bo aczkolwiek nie jestem pewny na 100%, ale jest to na tyle logiczne, że nie możesz zapłacić dwa razy za to samo bo prawo tak nie działa.
Prawie.... Bo mozna zaplacic podatek 2x. Ogolnie, zalezy to od umow miedzy danymi krajami. Jest to umowa o podwojnym opodatkowaniu. Czasami nie caly podatek jest brany pod uwage i jakis % trzeba zaplacic po raz drugi. Ale chodzi o podatek dochodowy.

Jesli chodzi o VAT

1. Urzedy Skarbowe z roznych krajow nie przesylaja sobie pieniedzy jak to ktos sugerowal. VAT jest rozliczany tylko w ramach danego kraju.
2. W sytuacji ze firma z kraju A kupuje towar w kraju B, sprzedajacy (B) wystawia fakture bez VATu (jest to troche co innego niz 0%VAT ale to szczegol) a w zaleznosci od wymagan lokalnych moze wymagac dokumentacji ze kupujacy jest platnikiem VATu etc. To wystarczy sprzedajacemu w komunikacji ze swoim US.
Innymi slowy przekret zrobiony w Polsce w ogole nie dotyczy US w DE. Tu chodzi tylko o dowod ze towar nie byl sprzedany podmiotowi z DE. Oczywiscie US/DE moze poprosic US/PL o weryfikacje.
3. Kupujacy musi albo i nie odprowadzic VAT w swoim kraju. Zalezy od lokalnych przepisow. Ja, mieszkajac w CZ, kupilem na dzialalnosc auto w EU i VATu nie musialem odprowadzic.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.