wysoka temperatura, chłodnica zimna i włączający się wiatrak
Witam!
ostatnio zauważyłem dziwną przypadłość u siebie w mondeo. Pomimo temperatury na dworze rzędu 5-10*C auto zagrzewa mi się w mieście do temp. powyżej 100*C. Jak stanę na światłach lub w większym korku to temperatura wbija mi na 108*C (nie zaobserwowałem momentu otworzenia termostatu) włącza się wiatrak i zbija do 102*C i później spada jeszcze tak do 95*C. Najciekawsze jest to że chłodnica z lewej strony stojąc przodem do maski jest zimna a dolny lewy wąż jest lekko ciepły. Jak wbiję na autostradę to temperatura najpierw idzie tak do 104-105*C i widać wtedy że termostat się otwiera bo temperatura przy jeździe 140km/h zejdzie nawet do 85*C i później spokojnie sobie znowu wzrasta. Wcześniej tak nie miałem, że wiatrak włączał mi się przy takiej pogodzie, a do tego była zimna chłodnica. Dziś zaobserwowałem po wyłączeniu silnika, że chłodnica zrobiła się ciepła, ale wcześniej oczywiście zagrzewał się silnik aż do włączenia wiatraka.
Czy ktoś się spotkał już z czymś takim ?
Ostatnio wymieniany był płyn chłodzący, czujnik temperatury, pompa wody. Termostat jest wsadzony oryginalny Forda z 10miesięcy temu.
|