Tempomat mam i ja.
Po wielu podejściach z ELM od Mari kupiłem jednak STN1170 od Viakena. Pierwsze zgranie PCM i porażka - szło tak samo wolno jak na ELM a po około 300 blokach z 16k się wysypał i koniec - wielkość bloku 128 - z obliczeń wyszło mi że czytał by 1.5 godziny. Czytałe wszystkie moduły tylko nie z PCM. Wyłączyłem auto kluczykiem choć piasało "awaria silnika" - zresetowałem wszystko, ustawiłem wielkość bloku na 512 i drugie podejście - teraz sukces - zaczytał firmware w 22 minuty - myślałem że będzie szybciej ale dobre i to - może trzeba ustawić jeszcze większy blok... nie mam pojęcia a nie znalazłem wiele informacji o tym jakie znaczenie ma wielkość bloku.
Wczytanie bin'a z zapisanego pliku, ptaszek w configu i wgrywanie do PCM - sukces po 14 minutach - wielkość bloku na "auto" - ustawiło się na 1024. Reset auta i zaczytałem samą konfigurację z PCM - ptaszek jest - HUUURA
No to jeszcze szybka piłka w HEC i GEM - przy okazji aktywowałem sobie DDS czyli jeszcze ptaszek w BCM i wyłączyłem automatyczne włączanie grzania szyb przy niskich temperaturach - jak już mieszać to raz
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Próba auta - odpalił, nic nie krzyczy - na drogę - duszę "+" - auto jedzie samo drugie HUUUURA. Na OFF działa, hamulec tempomat tez wyłącza. Nie wiem jak jeszcze używać RES i ON.
Na razie działa to na płytce samoróbce (zdjęcie) ale na dniach wmontuję guziki do pilota i będzie gites.
Po przebojach został mi przerobiony ELM i zostanie super płytka z przyciskami.
Teraz najważniejsze - dziękuję wszystkim którzy wypowiadali się na tym forum - tym co zadawali pytania i tym co na nie odpowiadali z Wielkimi Guru na czele - WIELKIE DZIĘKI.
I jeszcze jedno - nie wierzcie elektronikom z okolic Rzeszowa - oni potrafią chyba tylko cofać liczniki... Zbluzgali mnie że skąd ja coś mogę wiedzieć, że to nie takie proste, na forumach się nie znają i za cenę od 150 do 500 i po zostawieniu auta na dzień-dwa mogą spróbować coś z tym zrobić... I co - 40 minut głównie czekania i można nie takie rzeczy jak tempomat zrobić... za 150PLN za interfejs - za 60PLN pewnie też zrobi to samo...