View Single Post
Stary 08-04-2015, 02:22   #1
SrebnaStrzała
ford::expert

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
Domyślnie Stylizacja, dodanie kierunkowskazów sekwencyjnych(MATRIX) do świateł dziennych

Witam wszystkich

Bardzo spodobały mi się światła w nowym mondeo, a dokładnie przednie kierunkowskazy o nazwie SEKWENCYJNE czasami zwane MATRIX.

Jako że siedzę w temacie lamp zdecydowałem że co mi tam, przerobie sobie dzienne w mondeo również na sekwencyjne.

Sprawa nie jest prosta ale mam już gotowy projekt również praktycznie na przykładzie innej lampy, specjalnie dla Was niepubliczny(teraz już publiczny) filmikGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
https://youtu.be/ZIOiT0GRtQY - Druga połowa filmiku to prędkość zgodna z przerywaczem w mondeo.

Sekwencje można dowolnie regulować co widać na filmie. W zasadzie można stworzyć dowolną strukturę.

Zamówiłem już komplet elektroniki która posłuży mi do przerobienia lamp. Całość znajdzie się na 2 płytkach w montażu smt po płytce dla każdej z stron. Nie wiem czy się to zmieści w lampie czy nie, możliwe że będzie trzeba dołożyć kostkę pod zderzakiemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Generalnie kierunkowskazy będą sterowane komputerowo przez własnego pomysłu program.

Teoretycznie efekt będzie taki sam jak w nowym mondeo, ale w praktyce będzie to wyglądać inaczej.

Lampa będzie posiadać dwie diody, te które są obecnie oraz dodatkowe bursztynowe. W momencie załączenia się kierunkowskazu, nastąpi zamiana sygnału impulsowego na stały co z jednej strony rozłączy lampy dzienne a z drugiej włączy kierunkowskazy. W celu uniknięcia błędów, orginalne kierunkowskazy pozostawię tak jak są, w najgorszym razie będę musiał wymienić bezpiecznik na mocniejszy.

Zapomniałbym o najważniejszym! W dziennych będzie 5 diod od kierunku a nie jak to jest dotychczasowo 4. Ostatnia dioda będzie przy wewnętrznej krawędzi gdyż jest tam sporo miejsca.

W tym wątku będę na bieżąco informował jak sprawy się mają i ewentualnie jeśli komuś się spodoba to będzie mógł mi przysłać dzienne i zrobię mu to samo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozostaje czekać na ładną pogodę i lecimy!

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez SrebnaStrzała ; 09-04-2015 o 09:36
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem