View Single Post
Stary 08-04-2015, 11:20   #704
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Nowy Transit na Miedzynarodówke ?

Cytat:
Napisał mateusz_18 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jest jeden mankament dostepne na rynku sa tylko silniki 2,2 czy taki silnik da rade z spora iloscia km ??
No... niestety down-sizing dopadł także Transity. Silniki są stosunkowo małe, ale wysilone.
Moce - jak piszą koledzy którzy je eksploatują - są wystarczające. Jeżeli w trasach nie będziesz ich katował z pedałem w podłodze, to będziesz zadowolony.
Są koledzy mający Mk8 Jumbo i mówią, że z silnikiem 155KM jest super. Cóż - trzeba im wierzyć...
Na brytyjskim Forum Transita użytkownicy twierdzą, że tak w modelu dużym Mk8 jaki w Customie, silniki na piątym i szóstym biegu są skręcone, nie osiągają pełnych parametrów, na niższych tak. Załączają wykresy z hamowni. Być może jest to celowa polityka Forda, ciekawe czy stosowana na wszystkich rynkach.
Także jak zajrzysz do naszego Forum do działu tuningu, to jest kilka wykresów nowych Transitów i Customów - sporządzonych przez "nadwornego" tunera kol. Heko - i widać, że niektóre mają fabrycznie założony kaganiec na osiągi... Wszystko to ma na celu ograniczenie awaryjności w dłuższym okresie eksploatacji...
Ja miałem okazję poprowadzić Customa blaszaka 125KM i muszę powiedzieć, że mój stareńki 2,0 tdci 125KM jest dużo, dużo żwawszy.

Czyli: moc/moment są wystarczające, jeżdżone z głową - a nie z nogą - wytrzymują.