Odp: Szum przy wyższych prędkościach
Czy komuś udało się skutecznie wyeliminować te szumy w drzwiach? Próbowałem już chyba wszystkich sposobów i nic nie pomaga. Po przekroczeniu 70 km/h z drzwi kierowcy na wysokości lewego ucha wydobywa się mówiąc delikatnie bardzo irytujący dźwięk przypominający syczenie lub iskrzenie jakiegoś przekaźnika. Na miejscu pasażerów nic już nie słychać i cicho jest też po przestawieniu głowy w inne miejsce ale w czasie jazdy z normalną pozycją za kierownicą z narożnika drzwi gdzie pionowa krawędź spotyka się z dolną poziomą krawędzią szyby (może nawet troche niżej) słychać jest ten hałas. Dźwięk ten zostaje zagłuszony dopiero powyżej 150 - 160 km/h przez normalny hałas powietrza opływającego samochód. Ucisza się też po uchyleniu szyby kierowcy o min. 5 cm. Drzwi lewe przednie i tylne były już ustawiane na różne sposoby, zmieniłem listwę zewnętrzną przy szybie i dziś zainwestowałem kilka godzin aby według instrukcji forda wyeliminować "hałasy aerodynamiczne" tych drzwi ale nic nie pomaga. Czy przed zapaleniem lewego ucha uchroni mnie tylko zmiana samochodu? ;-)
Problem dotyczy mondeo mk3 z 2001 roku.
|