Cytat:
|
wydaje mi się, że nic nie sprawdzisz jak w dowodzie widnieje firma to możesz przypuszczać, że VAT jest do zapłaty natomiast musiał byś dojść do słupa i przetrzepać jego księgowość co raczej jest nie możliwe bo to słup wstawił auto do komisu (on kupił netto), a po drugie to obowiązek zapłaty tegoż Vat-u słup ma bodajże do 15 następnego miesiąca czy jakoś tak
Bump: jak chcesz mieć pewność to kup auto na f/vat 23%
|
Kolego peter79..uprzejmie proszę, abyś w kwestii faktury VAT23% bądź f-ry Vat marża nie wprowadzał zamieszania.
Twoje przedświąteczne posty - jak i ten zacytowany w całości - pokazują, ze nie poruszasz się w tym obszarze z należytą dokładnością.
Natomiast w przedmiocie tego zapytania:
Cytat:
|
chce kupić auto od polskiej firmy, auto sprowadzone z Francji, sprzedaż na fv-marża. Wiem że niw wsyscy robia przekręt na vacie ale jak się upewnić czy transakcja jest "czysta".
1 jeżeli w dowodzie rejestracyjnym jest oosba prywatna (tak twierdzi sprzedający) rozumiem, że nie mam się czego obawiać.
2 co w przypadku jezeli w dowodzie jest oosba fizyczna/firma co dodatkowo musze/mogę sprawdzić, jakie dokumenty powienien mi przedstawić sprzedający, czy w w takim przypadku w 100% można w ogóle być pewnym bezpiecznego zakupu ?
|
- sugerowałbym najpierw sprawdzić auto jakie chcesz kupić, potem wchodź w szczegóły podatkowo-prawne.
Zwyczajowo - bo takich przypadków jest po prostu najwięcej - maleńka polska firemka - jednoosobowa zazwyczaj zarejestrowana w mieszkanku - dla wzbogacenia domowego budżetu trudni się czymś co się nazywa najczęściej hucznie IMPORT SAMOCHODÓW.
W praktyce wygląda to tak, że jedzie ktoś do np. Niemiec czy Francji...kupuje od tej osoby samochodzik...przyjeżdża do polski i wystawia fakturęVat marża. Innego sposobu w zasadzie nie ma.
Żadne VAT 23%.
Sytuacja może być nieco inna - jeśli samochód został zakupiony u niemieckiego.francuskiego.holenderskiego płatnika podatku VAT czyli w tamtejszej firmie.
Ale też nie zawsze będzie możliwość wystawienia Faktury VAT23... bo nie każde auto podlega zwrotowi podatku VAT.
To nie u nas wymyślono pojazdy z kratkami z odliczaniem VAT itp..te pomysły właśnie przywędrowały do polski z takich "rozwiniętych" podatkowo krajów Europy....
Stąd sugeruję aby zanim ktokolwiek będzie mącił jaka ma być faktura - przyjrzał się dokładnie o jakim aucie rozmawiamy.