Cytat:
|
Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
|
Tia...tak gadają zwykle oponiarze, bo tracą zarobek (swoją drogą mój oponiarz, u którego zawsze serwisuję opony twierdzi, że opisywane przeze mnie poniżej opony to opony bardzo dobrej klasy).
W grudniu 2014 kupiłem opony
Vredestein Quatrac 3 205/55 R16 i uważam, że to był świetny wybór. To opony klasy premium (na najtańsze wielozosezonowe bym się chyba nie zdecydował).
Auto kupiłem z zajechanymi oponami letnimi i zimowymi. Miałem do wyboru albo kupić komplet letnich i zimowych (ale tu już bym musiał iść po kosztach i kupić coś taniego) albo dobre całoroczne. Wybrałem to drugie.
Co do samych opon, mogę porównać je do letnich Kleberg, bo na takich auto kupiłem. Na pewno Vredestein są cichsze (może przez to, że to nowa guma, a nie stara i już pewnie twarda, jak w letnich Kleberg).
Na pewno opona działa lepiej na mokrej nawierzchni, niż niskiej klasy letnia. To akurat miałem okazję sprawdzić, bo zdarzyło mi się już na nowych oponach jechać autostradą podczas ulewy. Bardzo dobrze odprowadzała wodę. Zero problemów przy hamowaniu.
Na pewno lepiej działa na śniegu, niż niskiej klasy zimowa (tu akurat miałem porównanie do opon w moim poprzednim aucie, gdzie miałem zimówki jakieś Point-S).
Jedyny malutki minus to taki, że wydaje mi się, że przy większych prędkościach (autostrada) opona jest nieco...hmm...gumowa i lekko jakby auto pływa. Jednak proszę ten minus traktować z pewnym marginesem, gdyż Focusa mam od 4 m-cy i nie wiem (nie mam porównania), jak auto by się zachowywało na innych oponach.
Obecnie Quatrac 3 są jeszcze dostępne ale chyba pojawił się nowszy model Quatrac 5.
Też zanim kupiłem te opony chyba z miesiąc czytałem różne opinie. Generalnie uśredniając je wszystkie można powiedzieć, że jeśli ktoś nie jeździ zawodowo, nie mieszka w rejonach górskich, to dobrej klasy opony całoroczne to dobry wybór.
Pozdrawiam