Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej
Witam.
Dodam swój wątek do istniejącego postu.
Mój c-max 1.8 16v od poprzedniej wymiany oleju 3000km temu zeżarł cały olej - milimetra oleju nie zostawił (auto kupione w komisie). Jeżdżę na a5 5w30, przebieg 118 tyś ponoć.
Objawy następujące:
- auto nie zostawia plam oleju i nie ma wycieków na zew.
- spaliny wydają się normalne
- świece całe pływają w oleju, nawet kable są już zachlapane olejem
- auto ma mało mocy, strasznie się dusi na małych obrotach - do 2000, powyżej już w miarę normalnie jedzie, boję się komuś wepchać na skrzyżowaniu bo nie wiem czy zdąrzę tak szybko przyspieszyć
- na wolnych obrotach ma ok. 800, 900 obrotów ale przyznam że nie wiem ile jest prawidłowo, chociarz to wydaje mi się za mało
- jak czyściłem tak chałupniczo przepustnicę szmatką i palcem (strasznie brudna była) to przez chwilę mu obroty wzrosły do 1100 i chwilę jeźdźił fajnie
- jak odkręcam korek wlewu słychać syk powietrza uchodzący z baku, myślałem że to odpowietrzenie baku, ale jeżdżąc z odkręconym wlewem auto też ma mało mocy
- moja jazda jest mało dynamiczna, jeżdzę spokojnie i na małych dystansach po 5km, czasem na zakupy po 10km
- wzrosło spalanie
Proszę o pomoc bo mechanicy i forumowicze jak czytam obstawiają różne opcje, odma, egr, uszczelka na zaworach, filtr paliwa i inne.
|