Odp: Opony całoroczne - opinie
Jak oszczędność żadna? Letnie jakieś Fulda, Vredestein to w rozmiarze 205/55/R16 około 230-240 zł. Zimówki tańsze (nie licząc jakiejś chińszczyzny) to też około 250-260 zł. Uśredniając, niech będzie 250 zł za sztukę letniej i zimowej + wymiana. Daje to ponad 2000 zł i to tak bez szaleństw i idąc po niskich półkach cenowych.
Całoroczne Vredestein kupiłem za 320 zł za sztukę wiec mam na dzień dobry ponad 700 zł w kieszeni. Nie sądzę, że zajadę je w dwa lata. Powiedzmy, że wytrzymają 3 lata. W Poznaniu za wymianę opon liczą różnie ale średnio te 80 zł trzeba dać za komplet. W trzy lata idzie więc niemal 500 zł (2x80x3 lata). Więc po trzech latach mam już na kolejny świeży komplet opon całorocznych klasy premium.
Tak jak pisałem wcześniej, długo analizowałem i kalkulowałem zakup całorocznych. Zawsze do tej pory miałem dwa komplety opon i zawsze jeździłem na nich bardzo długo (daje sobie rękę uciąć, że taka zimowa opona po 5 latach nadaje się do kosza, mimo, że ma bieżnik ok, z uwagi na stan gumy). Brałem też pod uwagę jak i gdzie jeżdżę i wyszło mi, że po prostu nie opłaca mi się kupowanie dwóch kompletów budżetowych opon.
|