Temat: [Mondeo 2007-2014] Falowanie obrotów przy zimnym silniku
View Single Post
Stary 20-04-2015, 22:58   #25
kalwin
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo MKIV Titanium
Silnik: 2.0 Duratec
Rocznik: 2010
Domyślnie Re: Falowanie obrotów przy zimnym silniku

W weekend zabrałem się za wyczyszczenie przepustnicy (MK4 Duratec 2.0) - była zasyfiona głównie od strony kolektora. Zdemontowałem, wyczyściłem gruntownie benzynką ekstrakcyjną "do połysku" i poskładałem z powrotem. I o ile przed czyszczeniem łatwo było o "kangurka" przy ruszaniu, to teraz tego efektu nie ma prawie wcale i żwawiej się zbiera przy przyspieszaniu.

ALE pojawiły się za to efekty opisywane wyżej - mianowicie problemy z obrotami:
- obroty nie spadają do wolnych przy zmianie biegów - zostają tak ok.1500, a czasem wyżej (gdzieś czytałem, że podwyższone obroty jak się toczy powinny być bo wspomaganie skuteczniejsze, itp. - ale chyba nie aż tak wysoko?)
- jak dojeżdżam do świateł na luzie, to obroty tuż przed zatrzymaniem spadają do 800-900, a po całkowitym zatrzymaniu na chwilę podskakują samoczynnie do 1500 i z powrotem do normalnych wolnych 800-900 i tak już trzymają
- przy przegazowaniu na postoju, obroty zjeżdżają dosyć wolno i w dodatku zatrzymują się na chwilę w okolicach 2000 (czasem 1500) i po 1-2 sek spadają szybko do stabilnych wolnych.

I teraz zastanawiam się co się mogło spsuć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. przy tym czyszczeniu, czy też jest to efekt tajemniczej "samoadaptacji" i należy pojeździć? Przed czyszczeniem nie odpiąłem aku, może komp zgłupiał? A może trzeba mu jakoś pomóc w nauce - np. przez elm'a?
Dzisiaj przeprowadziłem tą niby adaptację wymuszoną (aku odpięte na dłużej, obroty jałowe, a po zagrzaniu przytrzymane na 1500 przez kilka minut) - oczywiście nic to nie dało - nie mam przekonania czy w MK4 w ogóle taka procedura jest na miejscu.
Prośba o porady, bo dziwnie się z tym efektem jeździ, zwłaszcza po mieście Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Dzięki z góry
kalwin jest offline   Odpowiedź z Cytatem