View Single Post
Stary 21-04-2015, 13:13   #1
beribazoo
ford::beginner

Imię: Kuba
Model: S-Max
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2013
Domyślnie 2.0 PB 145 KM Duratec - wyciek oleju, zaolejony gwint świec, przepustnica

Cześć,

Jako, że ostatnio pojawiły się problemy z moim Smaxem postanowiłem się podzielić tym z szerszym gronem. Może komuś się przyda na przyszłość, może ktoś coś jeszcze podpowie co można sprawdzić.

Samochód to S-Max z 2006 roku, 2.0 w benzynie, trochę ponad 130 000 nalatane.

Objawy:
  • Ubytek oleju - około 1l na 4000 km, trochę się pocił od spodu (olej Mobil 1 5W30)
  • Problemy z odpalaniem (na ciepłym silniku) - dodanie gazu pomaga - obstawiam zabrudzoną przepustnicę, widać troszkę syfu w niej.
  • Parę dni temu duży problem z odpaleniem - szarpał, rwał jakby się coś zaklinowało, w końcu zaskoczył.
  • Zaolejone gwinty świec
  • Haczy jedynka i wsteczny

Diagnoza:
  • Uszczelka wału puszcza - do wymiany, koszt wyceniony na 500 zł (robocizna + części). Wymaga zdjęcia skrzyni biegów.
  • Zaolejone gwinty świec - czekam na diagnozę, prawdopodobnie uszczelka zaworów puszcza.
  • Wypalone świece mogą odpowiadać za problem odpaleniem

Pytania:
  1. Czy 1l na 4000 to nie jest zbyt duże zużycie? Olej nie wyciekał, osłona wału się pociła, wydaję mi się mało prawdopodobne aby 1L oleju w ten sposób zaginął.
  2. Czy problemy z haczeniem jedynki oraz wstecznego mogą być związane właśnie z uszczelką na wale?
  3. Sporo czytałem o zapieczonych pierścieniach tłokowych, czy można jakoś to sprawdzić bez rozbierania silnika?
  4. Skoro samochód stoi w warsztacie to czy warto coś jeszcze sprawdzić?

Edit:
Zdjęcie świecy:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez beribazoo ; 21-04-2015 o 13:27
beribazoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem