Odp: Regularnie rozładowujący się akumulator
Problem z rozładowanym akumulatorem dotknął i mnie.
Wczoraj rano auto odmówiło posłuszeństwa. Otworzyło się jak zwykle jednak po wejściu do środka na zegarach pojawiła się choinka i po chwili zgasło wszystko, a auto nawet nie zakręciło. Znalazłem osobę która mi pomogła i odpaliłem auto 'na kable'. Od tej pory autem jeździłem przez 2 dni po mieście i o dziwo odpalało bez problemu, aż dziwnie bo na dotyk.
Byłem dzisiaj(czyli po dwóch dniach po rozładowaniu) w sklepie/serwisie akumulatorów ładowanie sprawdzone porządnym sprzetem mniej więcej 14.4. Stan akumulatora 70% sprawności (trochę mało ale możliwe że wykazało tyle ponieważ akumulator był dzień wcześniej rozładowany, a akumulator Bosch i ma 1,5 roku ). Dodatkowo kupiłem w castroamie miernik (20zł) i sam dokonałem jeszcze pomiarów. Pobór prądu na zamkniętym aucie po ok 10-15 minutach schodzi do 0,0 , natomiast ładowanie 14.3-14.4 ( na wł nawiewach radiu i światłach oraz na wył), jedynie co może wzbudzić wątpliowści to, to że zrobiłem 3 próby pomiaru ( 3 razy wył i wł silnik) i za jednym razem ładowanie wykazało 13.7 , a dwa pozostałe 14.4 . Test zrobię ponownie jutro, jak przejadę się trochę autem. Natomiast jeszcze kolejna kwestia, po otwarciu maski zobaczyłem uszkodzone wygłuszenie maski, ewidentnie widać działanie jakiegoś zwierzaka. Zastanawiam się czy to może mieć jakiś związek z rozłądowanym akumulatorem, ale z drugiej strony pomiary wskazują żę wszystko ok.
Akumulator w poniedziałek oddam do naładowania, porządnym sprzętem w/w sklepie, a na czas ładowania dostanę zastępczy aku.
Jakieś sugestie? Co mogło być przyczyną?