Odp: Wymiana płynu od układu wspomagania -jak to zrobić???
dziś wymieniłem płyn do wspomagania. dla potomnych opiszę 100% bezpieczną metodę, gdzie pompa ani milisekundy nie chodzi na sucho. wylany płyn do butelki coca-coli - przypominał ją do złudzenia.
1. tak jak w poprzednim poście - dolny cienki przewód to powrót. opaska zaciskowa jest sprężynująca więc spokojnie ściskamy ją kombinerkami i przesuwamy wgłąb.
2. spuszczamy strzykawką do zera w zbiorniczku płynu
3. ściągamy powrót ( cienki ) i wsadzamy do butelki.
4. zaślepiamy osamotniony króciec, aby nam płyn nie wyleciał, bo za chwilę uzupełnimy zbiorniczek - ja użyłem kawałka węża i wbiłem w niego śrubę jeszcze oplatając to szkotem na gwincie żeby nie ciekło. drugi wolny koniec nakładamy na osamotniony króciec w na zbiorniczku.
5. po tej operacji możemy napełnić zbiorniczek na full. pod korek.
6. podnosimy auto z dwóch stron, żeby koła sobie wisiały i można było leciutko manewrować kierownicą.
7. zaczynamy kręcić powoli kierownicą od lewa do prawa. tu uważać, bo wykonanie pełnego zakresu ( l+p ) powoduje ubytek w zbiorniczku i to znaczny - nie należy dopuścić do opróżnienia zbiorniczka. więc po każdym takim cyklu uzupełniamy.
8. wąż powrotny włożony do brudnej butelki ją powoli napełnia i też kontrolujmy żeby tego nie przelać
9. wszystko robimy na zgaszonym silniku, nie ma w zupełności konieczności go zapalania ! UWAGA. jak ktoś przy tej operacji zapuści silnik, w zbiorniczku zrobi się pusto zanim dolecicie do niego - tak szybko ubywa. Dlatego ja ograniczyłem się tylko do kręcenia kierownicą.
10. po kilku cyklach, zobaczycie że wylatuje czysty, malinowy płyn ( ewentualnie zielony jak ktoś taki ma )
11. spuszczamy płyn ze zbiorniczka - bo musimy zdjąć naszą zaślepkę.
12. zaślepka out i nakładamy węża tam, gdzie jego miejsce. przesuwamy kombinerkami opaskę na swoje miejsce.
13. napełniamy zbiorniczek do max - teraz już nie do full. zakręcamy zbiorniczek
14. w tym momencie można dopiero zapuścić silnik. w międzyczasie pokręcić kierownicą lewo prawo do oporu. nie kręcimy kierownicą szybko, wolne ruchy
15. gasimy silnik i na pewno coś ubyło - dolewamy do poziomu COLD
16. po kilku dniach sprawdzić stan poziomu w zbiorniczku
metoda ta daje 100% wymianę płynu, 100% ochronę pompy i czystość. pamiętajcie, żeby osłonić paski, podłożyć szmatki przy tej operacji, bo zawsze coś kapnie - a po co ma na pasek kapać.
operacja zajęła 1,5h ale w więcej poszło na przygotowania, szukanie gratów w garażu i fajki. teraz bym to zrobił w 20 min
to tyle- szerokości
Ostatnio edytowane przez Fulara ; 26-04-2015 o 09:58
|