View Single Post
Stary 28-04-2015, 19:56   #54
scaraab
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: Mondeo
Silnik: 1,8
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Regeneracja sprezarki klimatyzacji-Uszczelniacz

10 barów różnicy nie było: "ciśnienie chłodzące" 5bar, to drugie 10bar na wolnych obrotach. Temperatura zewnętrzna przy teście 16st.C. Sprzęgiełko nie ślizga - sprężarka pracuje prawidłowo. Cały układ był dokładnie przeglądany: mechanik to mój przyjaciel z podstawówki - wie co robi bo nie raz już mi to udowodnił. Sprężarki forda nie są trwałe niestety (oczywiście to moja prywatna opinia): kolega ma s-max 1,8tdci ten sam rocznik, ten sam przebieg - pewny bo jest pierwszym właścicielem kupione auto w Polsce i stan sprężarki taki sam. Miałem niegdyś mondeo "łezkę" parametry pracy sprężarki takie same w tym samym wieku auta, auto było mniejsze więc dało się jeździć nawet przy 40st.C. tu się nie da. Mogę kupić Delphi za 1700zł nową nie regenerowaną. Jakby policzyć koszt diagnozy tej sprężarki i ew. DOBRĄ regenerację ( a więc z wymianą tłoków a nie tylko to co się w Polsce wymienia) to na to samo wychodzi. Rozmawiałem z Gośćmi z Michałowic pod Krakowem. Jeśli sprężarka ma "zawieszony" jakiś zaworek, uszczelki uszkodzone czy coś tam jeszcze to naprawiają. Jeśli jest wypracowany tłok (czyli/lub to co daje ciśnienie) to twierdzi że to już pozostaje tylko regeneracja fabryczna: czyli obudowa jest stara reszta nowa. Lub kupno nowej bo szybciej i praktycznie ta sama cena. Więc jak to życie pokazuje: polskie pojęcie regeneracji wychodzi na to że jest to zwykła naprawa/wymiana zużytych elementów sprężarki (analogicznie: bo wymieniając cieknący simmering w skrzyni ją naprawiamy a nie regenerujemy prawda?) a prawdziwa regenereacja to de facto nowa część w starej obudowie. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
scaraab jest offline   Odpowiedź z Cytatem