Temat: [Focus 1998-2004] Grzanie się silnika pod obciążeniem
View Single Post
Stary 02-05-2015, 17:02   #1
damcio200
ford::amateur

Imię: Damian
Model: Ford Focus mk1
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003
Domyślnie Grzanie się silnika pod obciążeniem

Witam, posiadam focusa 2002 rocznik po lifcie, 1.6 benzyna 100km. Moim problemem jest przegrzewanie się silnika. Samochód w moim posiadaniu od 9 miesięcy. Tydzień po założeniu instalacji gazowej firmy "Elpigaz" samochód zaczął się gotować i wskazówka temperatury poszła na czerwone pole. Zobaczyłem to dopiero po około tygodniu gdy pojechałem w góry i przy prędkości 80km/h wskazówka podskoczyła. Po puszczeniu gazu i wrzuceniu na luz temperatura w sekundę wraca na środek. Jeżdżąc po normalnym terenie bez większych podjazdów mam na myśli autostara lub normalne drogi wskazówka podnosi się przy prędkości około 150km/h. Gaz jest żałożony na trójnikach więc gazownik twierdzi, że zamontował poprawnie. Dodam, że bez gazu nie miałem żadnych problemów z samochodem. Przy 190km/h dawał sobie bez problemu radę. Wymieniłem pompę wody, termostat, chłodnicę wszystkie 3 części nowe, a nie używane. I dalej jest tak samo. Dolny wąż od chłodnicy jest zimny lub lekko ciepły (miękki), chłodnica raz ciepła raz zimna ( nie wiem od czego to zależy ). W samochodzie po włączeniu ogrzewania normalnie mam ciepłe powietrze. Korka od płynu mi nie wyrzuca. Po ściśnięciu dolnego węża od chłodnicy pojawiąją bąbelki w zbiorniczku czyli wąż jest drożny. Wiatraki po przekroczeniu wyższej temperatury włączają się bez problemowo. Wygląda to tak jakby samochód ciągle chodził na małym obiegu, tak jakby termostat się nie otwierał, ale jest wymieniony nowy.

PS. Zna ktoś jakiś dobry warsztat specjalizujący się w naprawach focusa w województwie Opolskim lub Dolnośląskim ?

POMÓŻCIE URATOWAĆ MOJĄ FOKĘ!

Ostatnio edytowane przez damcio200 ; 03-05-2015 o 18:36
damcio200 jest offline   Odpowiedź z Cytatem