Temat: [Mondeo 2000-2007] Odkręcenie głowicy jak ?
View Single Post
Stary 03-05-2015, 00:20   #5
jez04
ford::beginner

Model: maverick
Silnik: 2,0
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Odkręcenie głowicy

Witam
Głowica zdjęta. Sprawdza się powiedzenie, że dobry klucz to podstawa.
Mam więc kolejne pytania. Przed demontażem paska rozrządu ustawiłem wałki rozrządu jak należy - sprawdzałem blokadą, wchodziła tylko w jednej pozycji, więc powinno być dobrze. Zablokowałem też wał korbowy, który do teraz pozostaje w tej samej - zablokowanej pozycji. Po zdjęciu głowicy zobaczyłem, iż tłoki pierwszy (od strony rozrządu) i czwarty (ostatni licząc od rozrządu), są na równi tj. u góry. Tłoki drugi i trzeci są na dole, czy to normalne ustawienie? Wybaczcie Forumowicze banalne pytanie, ale myślałem, że tylko pierwszy będzie w skrajnym górnym położeniu. Jak rozumiem też (poprawcie mnie jeśli gadam głupoty), że w tym stanie - brak głowicy, teoretycznie można np. zrobić kilka obrotów wałem korbowym i ponownie go zablokować, gdy pierwszy (no i czwarty) znów znajdą się u samej góry? Pytam, bo gdy zdjąłem głowicę, zobaczyłem, że tłoki mają nagar, który drobnymi kawałeczkami odrywa się, pozostały też na bloku resztki uszczelki głowicy. Chce to wszystko usunąć, a najlepiej robić to gdy tłoki są u góry, gdyż nic nie wpada do cylindra. Ponadto, czy macie pomysł czym skutecznie i nieinwazyjnie (by niczego nie porysować, nie porobić zadziorów), usunąć nagar z tłoków. Resztki uszczelki głowicy planuję usunąć środkiem do usuwania uszczelek (podobno to działa), chyba, ze jest jakiś inny bezpieczny dla silnika sposób.
Będę wdzięczny za pomoc.
jez04 jest offline   Odpowiedź z Cytatem