Odp: Problem z temperaturą silnika focus 1.6 2002r.
Od czasu pojawienia się cieplejszych dni borykam sie tak jak i Ty z tym samym problemem. Tylko że Ty wymieniasz zespoły i ładujesz kase, a ja sprawdzam, i robie doświadczenia, jak sie zachowuje w określonych sytuacjach. Dokupiłem nowy korek zbiorniczka wyrównawczego za 1 zł, i na chwile problem znikł. Ale pojawił sie znowu, i zauważyłem pękniecia na zbiorniczku, i wyciek wody.
W poniedziałek kupuję zbiorniczek, i zobaczę co będzie.
Moja teoria po tych doświadczeniach jest taka, że płyn osiągając temperaturę podczas jazdy 105 stopni, aby włączyły sie wentylatory, nie ma ciśnienia w układzie z powodu peknietego zbiorniczka lub złego korka, i potrzebuje długiego czasu aby dojść do tej temperatury, bo tylko płyn im jest wyższe ciśnienie w układzie, tym można go zagrzać do wiekszej temperatury.
W zdalnych ciepłociągach do bloków z elektrociepłowni wychodzi woda podgrzana do ponad 250 stopni Celsjusza.
Napiszę, co bedzie dalej, jak założę zbiorniczek, czy moja teoria się potwierdzi, czy nie.
Tylko że u mnie w czasie jazdy wszystko jest w porządku, nic się nie gotuje, wskazówka stoi w pionie , a gotować i wywalać płyn zaczyna jakieś 2 - 3 minuty po zatrzymaniu i zgaszeniu silnika, bo wtedy wyłączją sie wentylatory. I nawet od razu przekręcenie kluczyka z powrotem nie uruchamia wentylatorów. Wtedy płyn słychac jak gotuje sie w głowicy, i do zgiorniczka obiema rurkami płynie woda z powietrzem. Jak ostygnie, po pół godzinie można swobodnie odkręcic korek, i nie ma żadnego cisnienia.
Ostatnio edytowane przez salom ; 03-05-2015 o 14:23
|