View Single Post
Stary 04-05-2015, 12:36   #1465
Gosu
ford::amateur

Model: Mondeo MK3 ST
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: TDCi wtryskiwacze - samodzielna naprawa i próba przelewowa

Witam,
Miałem problem ze sprężynką przy wyprzedzaniu, w końcu nie dało się praktycznie jeździć, a silnik chodził jak TDI, dlatego postanowiłem zregenerować*wtryski.

Kupiłem 4 oryginalne zaworki, wymieniłem je, mycie wszystkich elementów w myjce ultradźwiękowej, końcówki w średnim stanie, ale nie było tragedii, poskładałem wszystko, i poprawiła się praca silnika, jest równo i cicho, z tym że po tej regeneracji sprężynka nadal występuje, ale w dziwnych okolicznościach, czasem przy lekkim depnięciu na gaz po wbiciu trójki, a czasem rozpędzam się na czwórce do 120 i dopiero go dusi, sprawdziłem pod komputerem co się*dzieje na czujnikach, i pokazuje:
korekcja: 0,15/0,01/-0,01/-0,20
ciśnienie na listwie na zgaszonym: 8bar (8000kpa)
ciśnienie na listwie na wolnych obrotach: 270bar
podczas jazdy płynnie trzymało ciśnienie, ale czasem po prostu wykres spadał do 8 bar, i spreżyna, samochód gasł, a przy mniej więcej 3500-4000 obrotów dobijało do 1550bar,
Czasem przy depnięciu jest taka chwilowa zamuła, jakby przydusiło go, a sprężynka nie wyskakuje.
Filtr paliwa wymieniany kilka tys km temu, wtryski po rozebraniu czyste w środku, zero śladów opiłków (mikroskop).

Błędy:
P1211 - regualcja ciśnienia wtrysku (wyższe/niższe)
P2288 - Regulacja ciśnienia wtrysku - ciśnienie za wysokie
P0251 - Zawór regulacji dawki paliwa pompy wtryskowej A

I teraz pytanie do kogoś kto się trochę zna:
Czy to jest wina tego regulatora ciśnienia przy pompie? Czy czujnik na listwie?
Bo chyba pompa daje sobie świetnie radę (polift, podobno trwalsze).

Pozdrawiam
Gosu jest offline   Odpowiedź z Cytatem