Temat: [Mondeo 1993-1996] Nie hamuje na mokrym
View Single Post
Stary 07-05-2015, 15:52   #1
marzar
ford::amateur

Model: Ford Mondeo MKI
Silnik: 1.6
Rocznik: 1995
Domyślnie Nie hamuje na mokrym

Witam.
Mam problem od jakiegoś czasu z moim Mondkiem i jego hamulcami, na suchym wszystko jest ok ale na mokrym już nie bardzo. Tzn problem występuje tylko na mokrym i nie wiem co jest przyczyną a mianowicie odczuwam brak hamulców i samochód po wciśnięciu pedału hamulca do pewnego stopnia hamuję normalnie ale pod koniec mocniejszego hamowania i wciśnięciu pedału hamulca do końca się jak gdyby "się ślizgał" i mam uczucie jak by pedał hamulca nic nie dawał już pod koniec hamowania (mam ABS). I wiem jak Abs działa bo kiedyś tego nie było i sprawdzałem u kolegi w jego samochodzie na mokrym i nic takiego nie występuje Kiedyś tego nie było i nie wiem co może być przyczyną. szukałem w necie i byłem u mechaników i dalej jest to samo;( a nadmienię że i tak musiałem wymieniać amortyzatory więc siła docisku na nowych amorach jest, tarcze przód niedawno wymieniane, i teraz chcę wymienić bębny ale już powoli tracę możliwości co jest nie tak. patrzyłem u mechaników na podnośniku żadnych wycieków itd Byłam nawet na stacji diagnostyki i facet mi powiedział że to może być czujnik abs, ale dlaczego to występuje tylko na mokrej nawierzchni, ale mówił to bez przekonania itd byłem jak wspominałem u kilku już mechaników i oni też wróżą z fusów ;(( bo jak zacznę to będę musiał wymienić pół samochodu i nic mi to nie da.

Może ktoś miał taki przypadek w jakimś samochodzie już nie mówię o Mondeo?

Pozdrawiam
marzar jest offline   Odpowiedź z Cytatem