Temat: [Mondeo 2007-2014] Zatrzaśnięta klapka wlewu paliwa !!!
View Single Post
Stary 13-05-2015, 12:05   #35
szczypas
ford::amateur

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Zatrzaśnięta klapka wlewu paliwa !!!

Melduje - MK4 Kombi 2008 roku - zablokowana klapka. Dzięki temu forum temat ogarnięty (jak to mówił Nikodem Dyzma) W TRYMIGA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

- wsiadamy do bagażnika
- odwracamy się w stronę tą, gdzie mamy wlew paliwa
FAZA 1
- z plastikowej osłony zaraz pod szybą odkręcamy widoczne 3 śruby
- następnie delikatnie acz zdecydowanie próbujemy osłonę zdjąć.

I TUTAJ MAŁA RADA:
- wyjmijcie materiał zakrywający dostęp do tylnich żarówek
- wyczujcie gdzie plastik jest wpięty spinkami w karoserię
- wypychając od wewnątrz macie pewność, że Wam się nic nie uszkodzi....

- przy zdejmowaniu musimy wyciągnąć pas bezpieczeństwa od tylnego prawego siedzenia.. oraz musimy odłączyć ten element od plastikowej osłony między tylnym oparciem a tylnymi prawymi drzwiami. Zwróćcie uwagę też na wtyk 12V - z tyłu trzeba odłączyć kostkę z kabelkami

FAZA 2
wyciągamy materiał

Ja zrobiłem tak że odchyliłem go od góry, a dół został nienaruszony.

FAZA 3
Demontaż TEGO CO BLOKUJE...
W moim wypadku odbyło się to tak:
- po pierwsze śliną na szybie bocznej narysowałem sobie kreskę gdzie jest blokada wlewu czyli w pionie.. w poziomie jest mniej wiecej na wysokości środka świateł tylnych wiedziałem gdzie szukać.
- ustrojstwo jest pod specjalna matą wygłuszającą, która w moim aucie przypomianała sztywną gumowatą tekturkę...
- by się tam dostać musiałem odkręcić 2 śruby mocujące jakiś box z elektroniką. Nic nie trzeba rozłączać itd...(ale dla bezpieczeństwa zdjąłem kleme)
- po odkręceniu musimy niestety ale uszkodzić ową matę. Niech was nie zmyli nacięte kółko w prawej części maty (jego wyrwanie nic nei dało)
- po oderwaniu maty widzicie wiązkę kabli wchodzącą gdzię "w głąb" na lewo...
- schylamy głowę i widzimy owe ustrojstwo....
- łapiemy w rękę i delikatnie obracamy ( o kąt jakiś 45 st) i ...wychodzi...

Na żywo wygląda to tak:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W tym momencie - klapka paliwa nie jest zabezpieczona zamkiem, ale... możemy nalać paliwaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Całość zajmuje dosłownie 20 minut....

No i Wasza decyzja - wymiana albo zostawienie bez zamka....

W razie pytań - do usług Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
szczypas jest offline   Odpowiedź z Cytatem