View Single Post
Stary 18-05-2015, 14:15   #57
MT123
ford::beginner

Model: Mondeo 5 Titanium
Silnik: 2.0 TDI 150 KM
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Wrażenia, opinie, uwagi użytkowników

przepraszam pomyliłem się przy 150 km/h spalanie było 6,9.
Skrzynia manual.

Bump: nawiew można zamknąć tylko przez przesunięcie pionowych kratek na maksa w lewo. Wtedy zamykają całkowicie światło nawiewu. ... to słabe rozwiązanie bo lekkie uchylenie oznacza mniejszy przepływ ale także to że wieje prosto w twarz.
Nie ma problemu jak się jedzie samemu bo wtedy można swój nawiew zamknąć a wpuszczać powietrze nawiewem na konsoli pasażera kierując tak by nas nie owiewało.

Oczywiście można z przycisków wyłączać wybrane drogi nawiewów ale wtedy wentylacja zaczyna być w automacie "agresywna". ... wszystko można manualnie kombinowac i dopasowywać co trochę, zależnie czy jedziesz pod słońce czy tyłem do słońca ... rano gdy chłodniej czy w południe gdy upał dobierając wloty, i prędkość wentylatora.....

....ale wg mnie od tego jest AUTO by w 90 % sytuacji nie trzeba było nic kręcić oprócz temperaturytemperaturę (+/- 1 st. w zalezności od naszego aktualnego odczuwania zimna (np. po treningu inaczej niż po siedzeniu w chłodnym biurze).
W trybie AUTO powinno być tak że jak nastawię na 21 to łagodnie np. po 5-10 minutach dochodzi do tej temp i przepływ zmniejsza się delikatnie tylko modulujac prędkość zależnie od nasłonecznienia itp... ale tak że nie czujemy podmuchów z kratek. Teraz zmiana temperatury w Auto o 1 stopień powoduje szał wentylacji tak jakby jak najszybciej chciała dojść i wieje od razu dużo zimniejszym lub dużo cieplejszym .. a człowiek to nie robot, bardzo jest czuły na gradient różnicy temperatur, więcej niż na stale niską / stale wysoką temperaturę, dlatego klima by zachować komfort powinna łagodnie zmieniać temperaturę... zwłaszcza gdy nakierowanie nawiewów jest skonstruowane tak jak jest że ciężko ustawić by nie wiało po twarzy i ramionach.

W końcu po to jest Klimatronik a nie Klimatyzacja Manualna
MT123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem