View Single Post
Stary 22-05-2015, 23:53   #20
truszczu
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Wygłuszanie - by diesel był bardziej cichy

Rozdział III
Bagażnik i nadkola

Z racji, że wygłuszanie bagażnika jest dosyć powszechne i jest więcej informacji na ten temat to nie poświęcałem aż tylu czasu co z grodzią. Ogólnie tył jest bardzo słabo zrobiony i jest tam spore pole do popisu. Po rozebraniu tapicerki trafiłem na spore otwory zaklejone jakąś matą. Postanowiłem to przerwać i wytłumić ile się da blachę zewnętrzną matą butylową, a resztę wypsikałem spray'em do wygłuszania. Oryginalnie w tym miejscu znajduje się luźno wrzucony kawałek filcu o wymiarach ~20x30cm
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Później przystąpiłem do wyklejania blach w środku bagażnika. Tak jak i z przodu zastosowałem podobne materiały i technologię. Najpierw całe nadkole i okolice wykleiłem matą butylową, a na to pianka GMS 022. Niestety mam tylko zdjęcie prawego nadkola, które zostało wyklejone resztkami mat.

Jakie wnioski po tym etapie ?
W trakcie normalnej jazdy nie słychać wielkiej różnicy. Pomiary które wykonałem wskazały, że urwałem około 0,5db, czyli równie dobrze może to być błąd pomiarowy
jazda po równym asfalcie na 4 biegu z prędkością 60km/h - przed 60-61dB po I i II etapie 58,5-59dB po wygłuszeniu nadkoli ~58,5
jazda po równym asfalcie "na luzie" z prędkością 50km/h - przed 58-59dB po I i II etapie 56-57dB po wygłuszeniu nadkoli 55,5-56db

Jednak gdy zjadę z równej ładnej nawierzchni (czyli 95% mojej drogi) są już większe różnice. Wcześniej gdy jechałem po dziurawym odcinku notowałem maksymalny poziom dźwięku 70-71dB, aktualnie nie przekracza 68,5dB. Słychać wyraźnie stłumioną pracę tylnego zawieszenia. Podobnie jak w przypadku wygłuszania grodzi zniknęły wysokie tony, a zostały głównie niskie.

Jednak najlepsza była ocena znajomego, który po przejażdżce stwierdził, że po tych wszystkich pracach w samochodzie jest ciszej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
truszczu jest offline   Odpowiedź z Cytatem