Temat: [Focus 2004-2008] Wymiana nagrzewnicy jak to zrobić ?
View Single Post
Stary 26-05-2015, 09:51   #10
wduk
ford::beginner

Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2014
Domyślnie Re: Wymiana nagrzewnicy

Witam znowu.

Okazuje się, że można wymienić nagrzewnicę bez demontarzu całej konsoli chociaż robota jest paskudna.
Na początek sprawa najważniejsza!!! Żeby udało się włożyć ngrzewnicę należy kupić model z łączonymi rurkami (zdjęcie nagrzewnica-1).
Następnie zaczynamy demontaż:
  • tunel środkowy (żeby było więcej miejsca)
  • boczki konsoli (przy nogach kierowcy i pasażera)
  • wyjmujemy schowek na rękawiczki (żeby mieć dostęp do złączek rur nagrzewnicy - najeży je rozłączyć - najlepiej sprrawdzić jak to się robi na nowej nagrzewnicy)
  • odkręcamy wzmocnienia boczne (takie grube blachy po obu stronach nagrzewnicy)
  • demontujemy co się da z plastikowej obudowy nagrzewnicy (trzeba odkręcić osłonę górną 'chłodniczki' a ja odkręciłem jeszcze dostępne śruby z osłony dolnej tak że można ją było nieco obniżyć - nie jestem pewien czy to konieczne ale dało więcej miejsca. Uwaga: nie ma dostępu do tylnych śrub więc dół można tylko lekko nagiąć i trzeba uważać żeby czegoś nie połamać)
  • wymieniamy 'chłodniczkę' (ja musiałem jeszcze wymienić rurki przechodzące przez gródź ale jeżeli uszczelki na rurkach nie są zniszczone to raczej bym ich nie ruszał - w moim przypadku doprowadziło to do zniszczenia złączek znajdujących się w komorze silnika bo nie dało się ich odkręcić)
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg nagrzewnica-1.jpg (35.1 KB, 700 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg nagrzewnica-2.jpg (95.7 KB, 570 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez wduk ; 12-10-2015 o 16:18
wduk jest offline   Odpowiedź z Cytatem