Szarpie podczas jazdy, wolno przyśpiesza
Witam, mam Forda Focusa MK1 1.4 z 2000r.
Odkąd wróciłem z gór ( 200 km w jedną stronę ) auto zaczęło się krztusić, szarpać podczas początkowej jazdy
( jak wcisnę pedał gazu do końca to zaczyna strasznie mulić i szarpać, jak do połowy to jest lekka poprawa lecz potrafi nadal szarpać ).
Po przejechaniu już 4-5km zaczyna się uspokajać. Wyczytałem na forum że może być kilka rzeczy przez które auto się krztusi np: Cewka, stare świece i kable, zapchane sitko z baku itd.
Żeby szybciej znaleść winnego napiszę jak to wygląda z użytkowaniem auta:
- Świece + kable nie robione minimum od 2 lat odkąd mam auto, nie wiem kiedy były wymieniane wcześniej.
- podczas odkręcania zakrętki od baku zawsze jest syk, jeździłem dużo na rezerwie ( uczeń, wiadomo że wiele na benzyne to nie ma ),
przed wyjazdem w góry zatankowałem 30l i auto przez pierwsze 10 minut jazdy było jakby trochę wolniejsze.
- VSS mi za niedługo zdechnie ( do opadającej wskazówki prędkości od czasu do czasu pojawiło się zjawisko gaśnięcia auta przy wciśniętym sprzęgle, obojętnie czy podczas parkowania, czy raz przy prędkości 70km/h ), na wolnych obrotach na luzie czy na jedynce w korku nie gaśnie
więc z silniczkiem krokowym jest chyba okej.
- przed wyjazdem w góry dolałem litr oleju ( 10w40 ) ponieważ prawdopodobnie moja Foka
w półtora roku ( zrobiłem tylko 7k kilometrów ) postanowiła zjeść trochę oleju.
- silnika w górach nie oszczędzałem ( Zakopianka ma swoje wysokie miejsca więc wjazd na 3 biegu na 3000-4000 obrotach w niektórych miejscach był koniecznością ).
Więc Panowie, od czego zacząć?
Ostatnio edytowane przez dydel ; 26-05-2015 o 18:40
|