Odp: Jak wyłączyć poduszkę
Witam.
Jestem tu nowy i chciałbym troszkę odkopać temat wyłącznika poduszki pasażera.
Posiadam C-Maxa I generacji z 2010r.
Samochód jest wyposażony w czujniki cofania z przodu i z tyłu w związku z czym na konsoli środkowej pod przyciskiem świateł awaryjnych mam przycisk włączania/wyłączania parktronica.
Chciałbym w swoim C-Maxie zamontować wyłącznik poduszki pasażera.
Potrzebuję włącznik/wyłącznik poduszki (montowany w schowku) to wiem.
Potrzebuję kontrolki wyłączonej poduszki w miejscu dotychczasowego uchwytu na monety - to też wiem.
Pytanie do forumowiczów - może ktoś już dokonywał takiej przeróbki i podzieli się doświadczeniami.
Czy muszę doprowadzić wiązke przewodów z okolic przycisku od świateł awaryjnych do miejsca gdzie jest w tej chwili uchwyt na monety czy powinna ta instalacja być gotowa?
Widziałem że kontrolka w miejsce uchwytu na monety jest zespolona z przyciskiem od parktronica co w związku z powyższym? Czy będę miał dwa włączniki parktronica (stary koło awaryjnych i nowy w miejscu uchwytu na monety)? Czy jeden włącznik ten koło awaryjnych trzeba wyjąć i zamontować w to miejsce duży przycisk od awaryjnych - taki jak w przypadku gdy nie ma parktronica?
Żeby było ciekawiej dodam, że wysłałem zapytanie o montaż takiego wyłącznika do trzech najbliższych mi serwisów, oto ich odpowiedzi:
1. Serwis pierwszy - nie da się
2. Serwis drugi - około 900zł brutto
3. Serwis trzeci - około 760zł brutto
Jeśli ktoś costakiego robił albo ma zrobione to proszę też o jakieś zdjęcia jak to wyszło i ja kto wygląda.
pozdrawiam
Wodorek
|