Odp: Program konfiguracji samochodu - ELMconfig
Panowie. Podchodzę do aktywacji tempomatu po raz drugi. Mimo że pierwszym razem się sparzyłem nie odpuszczam i walczę. Przeczytałem od deski do deski temat. Faktycznie jest wiele informacji ale im więcej wiedzy tym więcej wątpliwości. Chcę to ułożyć – jak pomożecie będzie miło.
1.Czy lepsze jest ściągniecie z netu konfiguracji czy zaczytanie z zegarów? Ja ściągnąłem przez „Asbuilt”. Jeśli ta z zegarów jest w jakimś stopniu lepsza pod moje auto, to będę umiał to chyba zrobić (zassanie z IPC). Jednak bazując na moich doświadczeniach i niezbyt szerokiej wiedzy wolałbym zbędnych ruchów nie wykonywać. Jeżeli te wersje są jednakie – odpuszczę.
2.Czy mógłby mi ktoś powiedzieć co w poprzedniej operacji zrobiłem źle. Bo ja nie widzę mojego błędu. „read CCC to BCM” a potem „write BCM to CCC” i w tym momencie wywaliło mi błąd. Fakt nie zapisałem do pliku ściągniętej konfiguracji. Ale skąd ten błąd - trochę mam stracha, że znów to nastąpi. Czytałem, że jeden kolega się do każdej operacji rozłącza i podłącza na nowo – może tego spróbować?
3.Używam wersji 2.13b kabelek mam od Vakiena najnowszy. Czy jest sens przesiąść się na wersję najnowszą programu?
4.Czy jak zapisałem sobie konfigurację do pliku pod wersją 2.13b to wersja 2.16 może z tego pliku korzystać??
|