Cytat:
|
Cytat:
Napisał rafalpiel
Jeszcze raz przyłączę się do tematu i wspomnę o płynie hamulcowym o którym chyba nikt nie wspominał (tak mi się wydaje bo post jest dłuuuuugi - mogło mi umknąć). W moim Mondku pojawia się czasami taki objaw, że pedał jest twardy i trzeba więcej siły do hamowania, może nawet hamuje gorzej, po kilku naciśnięciach pedała, kilku hamowaniach wszystko wraca do normy. Może więc te odczuwalne czasami wibracje przy hamowaniu są oznaką że czas wymienić płyn hamulcowy, bo nie trzyma już odpowiedniej jakości, ma za dużo wody?
No tu problemem będzie raczej ten płyn.
|
A co ma płyn do wibracji przy hamowaniu. Poza tym jak płyn się zaczyna gotować to pedał robi się miękki a nie twardy...
Cytat:
|
Spokojnie, Zimmermann + Ferodo daje radę ze znacznie wyższych prędkości i z fadingiem się nie spotykam ;P Poza tym ja mam jedynie autko które waży poniżej 2000 kg i ma nieco ponad 300km a takie zestawy dają radę w autach typu RS6 czy M5 także ja tym bardziej nie mam się czym martwić
|
Tak, a potem My musimy wysłuchiwać jaki ten Zimmermann jest do d... bo się pokrzywił i popękał... Nie jeden raz musieliśmy już poprawiać takie zestawy i na nowo przekonywać klientów do Zimmermanna
Cytat:
|
Cytat:
Napisał pawpor
rafalpiel - nie, to o czym piszesz to typowy objaw przegrzewania się mieszanki ciernej klocków hamulcowych. Spadek skuteczności spowodowany jest zeszkleniem mieszanki, a pojawiajace się wibracje są powodowane przez zrywający się film cierny na tarczach. Wymiana płynu hamulcowego nie zaszkodzi, szczególnie jeżeli nie był dawno wymieniany
Rafalpiel napisał, że jak kilka razy naciśnie pedał to wszystko wraca do normy więc przegrzewanie się klocków odpada bo wraz z kolejnymi hamowaniami temperatura rośnie i problem powinien się nasilać a nie mijać.
Problem leży po stronie płynu, wymiana powinna go rozwiązać.
|
Normalne, że jak potem pojeździ spokojniej to zeszklona warstwa się ściera i wraca wszystko do normy. Żadna nowość
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.