Ja mam co prawda C-maxa z 1.6tdci 109KM, DPF opony 225 18".
W trasie udaje się zejść ze spalaniem na odcinku ok. 300km do 4,7l/100km (cztery osoby + bagaż) ale oczywiście jadąc z prędkością ok. 90km/h na piątym biegu.
Natomiast miasto to już zupełnie inna bajka. Kiedyś spalał 6,8 - 7,8l/100km. Później przytrafiła się niemiła niespodzianka i trzeba było wymieniać blok silnika, który miał o dziwo "nakulane" o ponad 70.000km mniej niż stara jednostka (145.000). Po wymianie zużycie ON wzrosło 8,5 - 11l/100km. Do tego zauważyłem, że zaczął intensywniej kopcić zarówno na wolnych obrotach, ze o przyspieszaniu po redukcji to nie wspomnę, bo kiedyś facet jadąc za mną Oplem dosłownie zatrzymał się na chwilę aż mu się widoczność na tyle nie poprawiła, że mógł bezpiecznie kontynuować jazdę
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podejrzewam, że ma zbyt bogatą mieszankę paliwa, ale byłem z tym w ASO, podpięli pod kompa i powiedzieli, że wszystko jest OK. No to przestałem spoglądać na średnie spalanie i zacząłem cieszyć się jazdą....
i Wam też to polecam.