Witam,
czy wie ktoś jaki jest powód tych usterek? Mam to samo.
Pozdrawiam
Bump: Witam,
Jestem zupełnie nowy na forum, także proszę o zrozumienie jeśli naruszę jakieś zasady, bądź napisze coś było już napisane etc.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podpinam się do tego tematu, ponieważ mam identyczny problem, a przynajmniej bardzo podobny w objawach do opisywanego. Trzy razy przytrafiło mi się tak, że podczas jazdy zaświeciły się przeróżne lampki, wyświetliło komunikaty: "usterka układu silnika", "usterka układu esp". Za pierwszym razem po pojawieniu sie tych komunikatów samochód "podreptał" chwilę na jedynce, ciągnął sam bo na gaz nie reagował i po chwili ożył jak gdyby nigdy nic. Drugim razem to samo, lecz zjechałem na pobocze i zgasiłem go z nadzieją ze jak odpalę od nowa to wszystko się uspokoi. Niestety po zgaszeniu zapłon przestał reagować, ściągnąłem go na lince do mechanika i tam magicznie odpalił. Po podpięciu komputera, pokazał on listę błędów komunikacji, z dopiskami CAN, magistrali CAN (nie wiem do końca o co chodzi). Mechanik nic nie znalazł, sprawdził głównie sterownik silnika który podobno jest gdzieś za zderzakiem z lewej strony, czy za nadkolem. Podejrzewał że auto mogło być tam bite i sterownik został uszkodzony, ale okazało się że jest w porządku. Samochód wrócił do domu. Jeździł normalnie dzień i trzeci raz złapało go to samo. Stoi teraz na podwórku, nie reaguje na zapłon, mryga kontrolka od immobilaizera i wyświetla te komunikaty o usterakach. Dodam że przypuszczenia moje są takie, iż wpływ na to wszystko może mieć woda, ponieważ pierwszy raz było to dzień po podróży w mocną ulewę. Drugi raz dzień po myciu na myjni, trzeci raz dopadło mnie w trakcie nawałnicy. Czy może być tak że zalewa, może paruje następnego dnia na jakąś kostkę, wtyczkę, jakieś przetarte przewody? Czy może robić jakieś zwarcie? Czy może rzeczywiście coś z zegarami? Bardzo proszę o pomoc, nie wiem czego w ogóle szukać. Samochód dopiero kupiony i takie cyrki wyprawia :/